Home » Red Bull Dolomitenmann – kad je patnja zabavna
Sport

Red Bull Dolomitenmann – kad je patnja zabavna

Red Bull Dolomitenmann – Sve je počelo od čudesnog sna godine 1988. Jedne noći, bivši austrijski skijaš, Werner Grissmann, sanjao je ekstremnu štafetnu trku a koja se sastojala od četiri fizička takmičenja – trčanje uz planinu, letenje, vožnja biciklom uz brdo i plovidba u brzacima rijeke.

Probudio se, otišao na balkon i pogledao u planine Dolomite, a zatim je shvatio da ovde u rodnom gradu Lienzu treba održati timsko takmičenje pod suncem. Nije mu dugo trebalo, odlučio je ostvariti ovaj sna.

Red Bull Dolomitenmann je dobio popularnost nezvaničnog Svjetskog kupa u ekstremnim sportovima. Ovo takmičenje uključuje četiri takmičara koji učestuju u brdskom trčanju, paraglajding, brdski biciklizam i vožnja kajakom uz divlju rijeku. Moto ovog ekstremnog sporta je “KADA JE PATNJA ZABAVNA”.

Pa upravo tako četiri etape patnje u kojoj takmičarima nije nimalo lahko jer aktivnosti sami obavljaju. Prva etapa je trčanje uz vijugavo brdo visine 2000 metara, zatim paraglajder treba da poleti i sa svom opremom bez ikakve pomoći da trči do sljedećeg igrača.

BLIC:   Selektorica Hurem zadovoljna nastupom te izborenim baražom za plasman u A Ligu nacija

Biciklisti koji voze na etapi uzbrdo moraju na određenim dionicama da nose biciklo i da se spuste u dolinu gdje ga čeka kanuist. Kanuist zajedno sa kanuom skače u vodu na visini od sedam metara i uzvodno prolazi rijeku boreći se sa brzacima, nakon toga izlazi iz vode noseći kanu do cilja.

Ova godišnja veoma popularna utrka kako za takmičare tako i za gledaoce proglašena je najtežom timskom štafetom utrka hrabrosti, izdržljivosti i upornosti. Ove godine utrka će se održati 10. septembra 2022. godine u gradu Lienzu. Svake godine učestuje 100 timova sa po četiri takmičara. Prijave su već počele.