Home » Porezna uprava FBiH: Na području Zeničko-dobojskog kantona izvršeno 36 inspekcijskih kontrola
BiH

Porezna uprava FBiH: Na području Zeničko-dobojskog kantona izvršeno 36 inspekcijskih kontrola

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Zenica prošle sedmice su izvršili 36 inspekcijskih brzih kontrola, tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području Tešnja, Zenice, Olova, Vareša, Visokog, Kaknja, Žepča, Zavidovića i Breze, a s ciljem provjere zakonitosti rada, zapošljavanja radnika na crno i provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima.

U ovim kontrolama otkriveno je osam neprijavljenih radnika, deset poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, jedan porezni obveznik koji nije imao fiskalizirani fiskalni uređaj i jedan porezni obveznik koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

BLIC:   U Federaciji BiH sutra Dan žalosti

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja, zapečaćena su dva objekta i izdato je 20 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu 44.500 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.