Home » Pomoć turističkom sektoru BIH – izdvojeno pet miliona KM
BiH

Pomoć turističkom sektoru BIH – izdvojeno pet miliona KM

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH u Mostaru donesena je odluka o izdvajanju pet miliona KM za pomoć turističkom sektoru u BiH iz Proračuna FBiH.

– Mi smo s 1.5 milijuna izašli u susret inicijativi 78 zastupnika u Zastupničkom domu koji su tražili da se taj iznos izdvoji za Ski lift na Ponijerima, obzirom na činjenicu da je vrlo star i samim time opasan za turiste. Dva miliona KM ide kao vaučer građanima – izjavila je ministrica.

Donesena je odluka da će građani koji odmor budu željeli provesti u BiH i koji preko neke online platforme rezervišu smještaj, dobiti vaučer od 200 KM. Vaučer će se dijeliti putem internet platformi, kao što su kupi.ba, odmori u bih i sl. Minimalni paket koji bi se morao kupiti je u vrijednosti od 250 KM. To znači da osoba koja uplati preko kartice, platit će samo 50 KM,a dobit će 200 KM.

Predviđeno je da program traje sve dok se ne utroše ova dva miliona, najkasnije do 31. decembra ove godine. Nakon što se tokom protekle godine pandemijske s 30 miliona pomogla privreda, ove godine će se pomoći građani.

Drugi program je podrška medijima. Maksimalan iznos koji će moći dobiti medijiodnosno web portali, printani mediji i turistički magazini je 25.000 KM. Obaveza je da pišu o ljepotama BiH i da na taj način motivišu građane da provedu odmor u svojoj zemlji.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za razvoj turizma u Federaciji BiH. Sredstvima u ukupnom iznosu od 5.000.000 KM obuhvaćeno je pet programa.