Home » Pomoć turističkom sektoru BIH – izdvojeno pet miliona KM
BiH

Pomoć turističkom sektoru BIH – izdvojeno pet miliona KM

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH u Mostaru donesena je odluka o izdvajanju pet miliona KM za pomoć turističkom sektoru u BiH iz Proračuna FBiH.

– Mi smo s 1.5 milijuna izašli u susret inicijativi 78 zastupnika u Zastupničkom domu koji su tražili da se taj iznos izdvoji za Ski lift na Ponijerima, obzirom na činjenicu da je vrlo star i samim time opasan za turiste. Dva miliona KM ide kao vaučer građanima – izjavila je ministrica.

Donesena je odluka da će građani koji odmor budu željeli provesti u BiH i koji preko neke online platforme rezervišu smještaj, dobiti vaučer od 200 KM. Vaučer će se dijeliti putem internet platformi, kao što su kupi.ba, odmori u bih i sl. Minimalni paket koji bi se morao kupiti je u vrijednosti od 250 KM. To znači da osoba koja uplati preko kartice, platit će samo 50 KM,a dobit će 200 KM.

BLIC:   Ministar Isak sastao se sa načelnikom Općine Foča - Ustikolina

Predviđeno je da program traje sve dok se ne utroše ova dva miliona, najkasnije do 31. decembra ove godine. Nakon što se tokom protekle godine pandemijske s 30 miliona pomogla privreda, ove godine će se pomoći građani.

Drugi program je podrška medijima. Maksimalan iznos koji će moći dobiti medijiodnosno web portali, printani mediji i turistički magazini je 25.000 KM. Obaveza je da pišu o ljepotama BiH i da na taj način motivišu građane da provedu odmor u svojoj zemlji.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za razvoj turizma u Federaciji BiH. Sredstvima u ukupnom iznosu od 5.000.000 KM obuhvaćeno je pet programa.