Home » Neugodan zadah iz usta: šta je uzrok i kako ga se riješiti
Magazin

Neugodan zadah iz usta: šta je uzrok i kako ga se riješiti

Gotovo svako od nas u nekom momentu života ima loš zadah iz usta. Za neke ljude to je velik problem i teško pronalaze rješenje.

Gotovo 50 % stanovništva žali se na neku vrstu neugodnog zadaha. Halitoza je oralni zdravstveni problem čiji je glavni simptom loš zadah.

Tu smo da vam pružimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u ublažavanju neugodnog zadaha iz usta. Ali prije svega moramo odrediti uzrok zbog kojeg nastaje loš zadah u našim ustima.

Uzroci lošeg zadaha u ustima su:

– Loša oralna zdravstvena higijena. Hrana koja se sakuplja na zubima, jeziku i desnima može istrunuti i to je pogodno tlo za bakterije. Potrebno je voditi svakodnevnu i redovitu dentalnu higijenu. To se postiže kada četkamo zube 2-3 puta dnevno po 5 minuta kružnim pokretom bez pritiska na zubno meso ,a to je nešto što smo naučili od malih nogu.

– Određene namirnice također stvaraju neugodan zadah u ustima (češnjak, luk, začini, namirnice sa jakim mirisom).

– Nepravilno čišćenje zubne proteze. Proteze sakupljaju bakterije, gljivice i ostatak hrane i ako se ne očiste pravilno stvaraju neugodan zadah iz usta.

– Konzumiranje duhanskih proizvoda ne samo da stvaraju neugodan zadah iz usta nego izazivaju i razne dentalne bolesti.

– Suha usta su raj za bakterije, koje uzrokuju neugodan zadah. Zato vodom isperite usta. Voda će privremeno protjerati bakterije i učiniti vaš dah prihvatljivim.

– Neke bakterije žive na jeziku ,pa svaki puta kada perete zube, četkicom pređite i jezik.

– Upale zubi, krvarenje zubi, bolesti desni su također uzrok lošeg zadaha iz usta.

Police u trgovinama su prepune žvakaćih guma, vodica za ispiranje usta i ostalih proizvoda. Mnogi od tih proizvoda samo privremeno rješavaju problem.

Savjeti za svjež dah

– Perite zube svakodnevno tri puta četkicom i pastom za zube, potrebno i poslije obroka radi otklanjanja ostataka hrane.
– Četkajte površinu jezika mekanim gumenim čistačem.
– Koristite konac za zube kako bi ste uklonuli hranu koja je zapela između zuba.
– Koristite antibakterijsku tečnost za ispiranje usta
– Posjeta stomatologu i pregled zuba ukoliko postoji zdravstveni problem koji sami ne možete riješiti.
– Žvakanje žvake stimuliše izlučivanje pljuvačke koja je prirodna odbrana usta od kiseline, plaka i mikroba koji prouzrokuju loš zadah iz usta. Obratite pažnju na žvakače gume koje su bez šećera jer bakterije u našim ustima vole šećer .
– Peršun je bogat hlorofilom, poznatim osvježivaćem daha, koji ima i protubakterijsko djelovanje pa ga možete koristiti povremeno žvakajući.
– U narandži se nalazi limunska kiselina koja potiče stvaranje sline u žllijezdama i njezino izlučivanje u usta.
– Klinčić i cimet možete žvakati u ustima jer su oni učinkovit antiseptik za usnu šupljinu.
– Izapiranjem usne šupljine čajem od kadulje možete riješiti upalne procese ,neka zubna oboljenja i dezinfikovati usnu šupljinu.

Ukoliko se vaš loš zadah osjeti i nakon vašeg napora i uloženog truda, obratite se liječniku. On će provjeriti da li je vaš problem povezan sa zdravstvenim stanjem.