Home » Građani širom Hrvatske negoduju zbog poskupljenja nakon uvođenja eura
Svijet

Građani širom Hrvatske negoduju zbog poskupljenja nakon uvođenja eura

“Teretana je do neki dan bila 300 kuna tri puta tjedno, a sada je 340 kuna. ‘Zaokružili’ su cijenu s 40 na 45 eura”, ističe ljutito.

“I pivo je poskupjelo, i u kafiću i u trgovini”, dobacuje upućeni prolaznik.

Ni u Dubrovniku nije ništa bolje.

“Baš gledam račun iz kafića. Kava koja je bila po 11 kuna skočila je na dva eura, odnosno na 15,07 kuna, a kafić uopće nije na Stradunu”, prenosi Večernji riječi jednog Dubrovčanina.

Građani smatraju da je ovo kulminacija “nasilja koje trgovci provode nad kupcima već gotovo pola godine.”

“Mi Hrvati smo valjda najmanje zaštićeni od svih drugih naroda u EU jer naša vlast kao da potiče ta poskupljenja. Eto, i sami kažu da je cijena nafte na tržištu stabilna, ali su u utorak porasle cijene goriva na benzinskim crpkama samo da bismo se dodvorili trgovcima i popravili im marže jer su im najavili tužbe. Sramota”, gotovo u dahu ispričao je Karlovčanin kojeg su novinari zatekli u jednom trgovačkom lancu gdje je došao samo po hljeb. I čekao u redu s obzirom na to da je naplata bila usporena jer su građani plaćali i kunama i eurima.

Na blagajni su svjedočili da se jednom kupcu, koji je do vrha napunio kolica namirnicama, na blagajni nije htjela očitati darovna kartica trgovačkog lanca koju je za Božić dobio od poslodavca.

Šok mu nije umanjila ni blagajnica koja se ispričavala, a bijes ni izvinjenje voditeljice poslovnice koja je došla obavijestiti kolegice da su dobili obavijest od uprave da njihove vlastite darovne kartice do daljnjega ne prolaze i da na to upozore kupce.

Šišanje za muškarce poskupjelo je kod nekih za gotovo 25 posto, a opravdanje frizera da time pomažu sebi i mušterijama jer su uslugu zaokružili na 10 eura. Građani to smatraju, u najmanju ruku, bezobraznim.

“Litar mlijeka je u godinu dana poskupio za gotovo 100 posto jer smo ga kupovali za oko 3,50 ili 3,70 kuna, a sada je, nakon urgiranja Vlade, cijena mlijeka s 2,8 posto mliječne masti zaustavljena na 7,30 kuna, dok mlijeko od 3,5 posto mliječne masti stoji i 14 kuna! Krema za lice s puderom koju sam godinama kupovala za 37 kuna, sada košta 60 kuna! I onda jedan trgovački lanac ima obraza još platiti reklamu da sav njegov asortiman pojeftinjuje jer su izbacili treću decimalu pri zaokruživanju cijena na euro, pa su nam sada, nakon što su im neki proizvodi skuplji i do sto posto, uštedjeli čak tri lipe! E sada iz principa više neću ići u te trgovine jer je takav bezobrazluk doista previše! Kako ih nije sram”, dodala je jedna sugovornica.

BLIC:   EU pokreće istragu protiv TikToka zbog navodnih kršenja obaveza zaštite maloljetnika

Trgovkinja u jednom kiosku rekla je novinarima Večernjeg da su prvog dana dobili i lažnu novčanicu od 10 eura, a imali su i slučaj da su im kupci došli platiti iznos nešto veći od 100 kuna kovanicama od po 50 lipa.

Dio obrtnika otišao je na godišnji odmor u prve dvije sedmice ove godine upravo kako bi izbjegli zavrzlame s dvostrukim plaćanjem, pa će početi raditi sredinom januara kada će plaćanje biti moguće samo u eurima. Na taj je način dobar dio njih i uštedio na implementaciji skupog sistema naplate u kunama i eurima u prve dvije sedmice.

I u Međimurju najviše kritika stiže zbog poskupljenja kafe. U nekim ugostiteljskim objektima kafa s mlijekom poskupjela je s 11 na gotovo 13 kuna jer su vlasnici cijene povisili na 1,70 eura. Većina kafića koje smo obišli zaokružila je cijenu na 1,50 eura.

“Dajem kune, vraćaju mi kune. Dućan, kafić, pekara… Cent još vidio nisam”, iznio je svoje iskustvo s uvođenjem eura kupac koji nije zadovoljan pripremom ugostiteljskih objekata i trgovina za novu valutu.

Nedostatak eura i poskupljenje najčešći su prigovori građana.