Home » Ȍzoğuz: Nadam se da će oktobarski izbori donijeti napredak BiH
BiH

Ȍzoğuz: Nadam se da će oktobarski izbori donijeti napredak BiH

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Predstavničkom domu Nikola Lovrinović razgovarali su danas s potpredsjednicom njemačkog Bundestaga Aydan Ȍzoğuz o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, naglašavajući da su mir i stabilnost prioritet u realiziranju ciljeva BiH na evropskom i NATO putu.

Zvizdić je ponovio da članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu za BiH te da je perspektiva članstva podsticaj za ekonomski razvoj, vladavinu zakona, te sve socijalne i ekonomske reforme.

Založio se za novu njemačku inicijativu koja bi prekinula dvogodišnji potpuni zastoj u razvoju BiH, podsjećajući da je ranija Njemačko-britanska inicijativa u periodu 2015-2019. godine doprinijela najsnažnijem privrednom rastu BiH i rastu BDP-a.

Lovrinović je istaknuo  da podržava euroatlantske aspiracije Bosne i Hercegovine i značaj izmjene izbornog zakonodavstva što je, kaže Lovrinović, u interesu političke stabilnosti, budućnosti BiH i ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Potpredsjednica Ȍzoğuz je izrazila nadu da će oktobarski izbori donijeti napredak BiH i da će BiH dobiti izborni zakon i druge reformske zakone u skladu sa evropskim standardima.

Napomenula je da je potrebno puno jedinstvo Evrope u nastojanju da BiH bude jedinstvena i jaka. Zbog toga je, osvrćući se na zahtjev za novom njemačkom inicijativom, rekla kako je vrlo korisno da se iz BiH čuju prijedlozi šta evropske zemlje mogu činiti kako bi se pospješio svaki napredak BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.