Home » Željezara Zenica u stečaju – Višemilionska dugovanja i iznajmljivanje imovine (VIDEO)
BiH

Željezara Zenica u stečaju – Višemilionska dugovanja i iznajmljivanje imovine (VIDEO)

Željezara Zenica u stečaju iza sebe ima milionska dugovanja, ali i višemilionsku imovinu, koja je drugima ustupljena na korištenje. U proteklom periodu su kroz stečajni postupak intenzivirali proces vraćanja svoje imovine kako bi je mogli iznjamljivali ili prodati. Najnoviji slučaj je zgrada stacionara Kantonalne bolnice Zenica, te zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona, čiji vlasnik Željezara u stečaju traži da se korištenje ove zgrade i naplaćuje.

Nekadašnji željezarski Stacionar, odnosno sadašnji Zavodom za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK i Stacionar Kantonalne bolnice Zenica treba ili plaćati najamninu ili kupiti prostor od Željezare u stečaju kako bi ga nastavili koristiti, ckategoričan je stečajni upravnik Željezare u stečaju.. ističu cijena po prvom ugovoru je bila 8 maraka po kvadratu, a pregovori još traju.

– Mi smo ponudili po tom drugom našem ugovoru 6 i po maraka po kvadratu plus PDV – kaže Mirza Jarić, stečajni upravnik “Željezare Zenica” u stečaju.

S druge strane, iz uprave i menadžmenta ustanova koje koriste ovaj prostor, dali su svoje prijedloge cijene. Iz dokumenata se vidi da je Kantonalna bolnica Zenica ponudila prvo 3, a zatim 5 maraka po kvadratu. Iz Zavoda za sportsku i medicinu rada negoduju. Žele aktivnije učešće osnivača, tj, Kantona.

– Do sada nismo plaćali kiriju zato što smo mi uvedeni od strane Vlade ovdje u korištenje kantonalnog posjeda. Rekli smo svoju cijenu i da ćemo dalje vidjeti kad dobijemo odgovor od njih na saglasnost našem resornom ministastvu i kantonalnoj Vladi koji su nas osnovali jer mi to sami ne možemo da uradimo, nemamo pravo na to upravni dodbor koji je do sad bio se raspao – ističe Muris Karić, direktor JU Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK.

BLIC:   Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u ZDK počinje 4. marta, upisano 108 djece više

A oglasilo se i resorno ministarstvo. Ističu uključili su se, ali u domenu svojih ovlasti.

– Nisu upravni odbori i direktori ostavljeni da sami rješavaju, to je njihova dužnost i zadaća upravnih odbora i direktora, a što se tiče Vlade mi smo samo tu posredovali i normalno u budućem periodu će se iznalaziti sredstva. Znači tu bi jedan dio svakako vjerovatno trebao da ide na budžet kantona u okviru ovih koji smo imali i dosada, a drugi dio obezbjedile bi ustanove iz svog svakodnevnog posolovanja – kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK u periodu od 2018-2022.

Pregovori su još u toku. Finansije su, čini se, glavna prepreka. Željezara ima svoja dugovanja koja bi ovim putem jednim dijelom mogla izmirivati, a zavod kako bi mogao neometano nastaviti poslovanje.

– Mi smo specifična zdravstvena zaštita koja ima poseban oblik finansiranja 50 posto po ugovorima, a 50 posto nekad i više zarađujemo na tržištu, a javna smo ustanova. Znači imamo obavezne ugovore, prema velikim korisnicima kao što su oružane snage, Mittal, BH Telecom i još mnogo malih i velikih preduzeća – kaže Muris Karić, direktor JU Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK.

– Radnicima Željezare treba to. Ne mogu od vazduha živjeti ponavljam, i oni na birou su radnici Željezare i oni koji nisu treba ih penzionisat – ističe na kraju Mirza Jarić, stečajni upravnik “Željezare Zenica” u stečaju.

U konačnici najviše bi ispaštali pacijenti jer je ova zgrada prije 60 godina izgrađena upravo za namjenu liječenja na nivou kantona. Svi su složni da bi kupovina bila jedino trajno rješenje. Sada je sve na na novoj Vladi da pokuša iznaći sredstva, kojim bi se spriječila daljna neizvjesnost ovog i sličnih sporova.

Izvor: bhrt.ba