Home » Zbog nedostatka stikera za vize otežan dolazak turista iz Saudijske Arabije u BiH
BiH

Zbog nedostatka stikera za vize otežan dolazak turista iz Saudijske Arabije u BiH

Iako svake godine Bosnu i Hercegovinu, a naročito Sarajevo, posjećuje veliki broj turista iz Saudijske Arabije, početkom ove ljetne turističke sezone broj turista iz ove zemlje značajno je manji, a razlozi za to leže prije svega u problemima administrativne prirode.

S obzirom na to da prošle godine Vijeće ministara BiH, prije svega zbog činjenice da je HDZ glasao protiv, nije usvojilo odluku o uspostavljanju bezviznog režima za državljane Saudijske Arabije, turistima koji dolaze iz ove države potrebne su i dalje vize.

Odluka o tome da se zadrži vizni režim za državljane Saudijske Arabije pokazala se upravo ovog ljeta kao veliki problem. Naime, zbog nedostatka stikera za vize, u ovom periodu znatno je otežan dolazak turista iz Saudijske Arabije u Bosnu i Hercegovinu.

Nedostatak turista na svojoj koži najviše osjete hotelijeri koji su već sada prijavili značajno manji broj turista nego u istom periodu prošle godine.

Iz Ministarstva vanjskih poslova za Klix.ba su naglasili kako zvaničnici ovog ministarstva već mjesecima rade na nabavci stikera za vize, ali, kao što je to obično slučaj u BiH, problem se javio u administrativnom sektoru.

“Nadležne službe Ministarstva vanjskih poslova BiH već mjesecima rade na nabavci stiker viza. Komisija za javnu nabavku je 15. juna ove godine poništila javnu nabavku stikera viza zbog toga što nije pristigla niti jedna ponuda”, naveli su.

Nakon toga, u skladu sa zakonskim mogućnostima, otvoren je pregovarački postupak za nabavku koji je u toku.

BLIC:   Na GP Velika Kladuša, Gradina i Bosanska Gradiška duge kolone putničkih vozila

“Očekujemo da će nabavka biti realizovana u najkraćem mogućem roku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH još uvijek imaju limitirane količine stikera za vize i svi zahtjevi za izdavanje viza će biti procesuirani u zakonskom roku”, zaključili su u odgovoru iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kako saznaje Klix.ba, problem sa stikerima za vize mogao bi biti riješen već krajem ove sedmice nakon čega bi se velikom broju turista iz Saudijske Arabije omogućio dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasade BiH iz okolnih arapskih zemalja također će u Ambasadu BiH u Saudijskoj Arabiji poslati određeni broj stikera čime bi se trebao osigurati brži proces izdavanja viza.

Kako saznajemo, veliki problem za Ambasadu BiH u Saudijskoj Arabiji predstavlja i manjak radnika. S obzirom na to da je za rješavanje jednog zahtjeva za vizu potrebno u prosjeku 15 minuta, na dnevnom nivou se ne može obraditi veliki broj zahtjeva. Prema informacijama, u posljednjem periodu u Ambasadu BiH u Saudijskoj Arabiji stiglo je oko 800 zahtjeva za vize.

Podaci iz 2021. godine pokazuju kako je posljednjih pet godina broj turista iz Saudijske Arabije u našoj zemlji sve više rastao. Tako ih je 2016. nešto više od 10.000 zatražilo vizu, a 2019. skoro 36.000 turista je dobilo vizu za BiH.

Nažalost, taj trend je poremetila korona pa je broj izdatih viza 2020. godine bio svega 783. Ipak, i taj broj je veći u odnosu na druge zemlje.

Izvor: Klix