Home » Zbog Brexita manjak radne snage u Velikoj Britaniji
Svijet

Zbog Brexita manjak radne snage u Velikoj Britaniji

Stručnjaci koji analiziraju tržište rada tvrde da je Brexit glavni uzrok akutne nestašice radne snage u Velikoj Britaniji, ali postoje i drugi razlozi za aktualnu situaciju, prenosi Deutshe Welle.

– Postoje dokazi da je ukidanje slobode kretanja rezultiralo manjkom radne snage u raznim sektorima britanskog tržišta rada – kaže Chris Forde sa Sveučilišta u Leedsu. On je sa znanstvenicima sa Sveučilišta Oxford istraživao efekte Brexita. I tvrdi da napuštanje EU-a nije jedini faktor koji je doveo do sadašnje situacije.

U studiji predstavljenoj u ponedjeljak, stručnjaci su kao ostale razloge manjka radne snage naveli i pandemiju koronavirusa, odnosno činjenicu da su se mnoge radnice i radnici odlučili za nešto raniji odlazak u mirovinu nego inače. Osim toga, postoje i neki problemi koji su specifični za određene branše. Tijekom prošle godine je bilo premalo vozača, zbog toga su police u supermarketima jednim dijelom ostale prazne, a benzinske crpke nisu mogle biti opskrbljene gorivom.

Teško je, napominju istraživači, u potpunosti „izolirati” posljedice prekida slobode kretanja od drugih posebnosti uočenih na tržištu rada nakon pandemije. Kada poslodavci imaju problema u potrazi za dovoljnim brojem radnika, onda je za to zaslužno više različitih faktora, tvrdi se. Neka zanimanja jednostavno nisu dovoljno atraktivna zbog dugoročnih trendova u tom sektoru, poput niskog rasta plaća.

BLIC:   Cijena gasa u Evropi pala na nivo od prije prekida snabdijevanja iz Rusije

Pogotovo u sektorima kao što su gastronomija ili logistika britanski poslodavci su se ranije u velikoj mjeri oslanjali na radnu snagu iz ostatka Europske unije, stoji u istraživanju britanskih znanstvenika. I baš zato sada oni imaju velikih problema u pokušaju da popune prazna radna mjesta.

Broj stečajeva britanskih restorana u protekloj godini je porastao za skoro dvije trećine (64 posto), to je nedavno objavila revizorska kompanija UHY Hacker Young. U sezoni 2020./21. (do 31. marta), zatvoreno je 856 restorana, u godini kasnije njih 1.406.

Posljedice tog trenda posebno osjećaju manji restorani koji više ne mogu tek tako zapošljavati radnike iz EU-a, kaže partner UHY-a Peter Kubik.