Home » Zastupnik NES-a Emrić o izlasku ove stranke iz koalicije: Zasmetao nam je kontinuitet protuustavnih odluka i Zakon o nepokretnoj imovini
BiH

Zastupnik NES-a Emrić o izlasku ove stranke iz koalicije: Zasmetao nam je kontinuitet protuustavnih odluka i Zakon o nepokretnoj imovini

NES i SBiH su napustili koaliciju sa strankama Osmorke na državnom nivou kako kažu zbog protuustavnog djelovanja Milorada Dodika i SNSD-a, s kojima Osmorka uz HDZ BiH čini vlast na državnom nivou. Hoće li NES i SBiH otkazati partnerstvo i na nižim nivoima vlasti za N1 je govorio Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Parlamentu BiH.

Iako su koalicioni parneri iz stranaka Osmorke bili razočarani ovim odlukama nakon sastanka u Doboju, Emrić kaže kako su različito posmatrali odluke Milorada Dodika i da oni ne mogu tako sudjelovati u koaliciji.

“Mi smo konstantno razgovarali sa partnerima otvoreno o svim problemima. Ja nisam osjetio unutar Osmorke da smo mi pregovarači, već iskreni i kontinuirani odnos gdje samo se usaglasili oko zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Ovdje je drugačije. Mi drugačije posmatramo odluke Milorada Dodika. Zasmetao nam je kontinuitet protuustavnih odluka i Zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojen u NSRS. U načelima koalicije stoji da ćemo poštovati ustavnost i zakonitost. Ako imamo partnera koji to krši, morali smo se zaustaviti da postavimo neke okvire i garancije i da pokušamo postaviti to pred Milorada Dodika. Oni su rekli da sada nije taj trenutak, da treba završiti Vijeće ministara BiH. Ja znam da je brzina bitna, ali je ovdje država u pitanju“, smatra Emrić.

Kaže da se pokazalo se da se Dodik nije promijenio i politika SNSD-a.

“Mi smo i ranije predlagali da se prije donošenja odluka konsultiramo i imali smo zamjerke kod koalicionog sporazuma da ugradimo više elemenata, da bolje pregovaramo. Imali smo zamjerke da i nama pripada to četvrto ministarstvo, a ne Miloradu Dodiku. To je osam stranaka i svaka ima svoje viđenje“, kaže.

Dodao je kako ih nikada nije zanimalo ministarsko mjesto u Vijeću ministara.

“Nas zanima kako ćemo sporovoditi sporazum, a imamo bahato ponašanje partnera. Donošenjem ovog zakona na početku implementacije sporazuma, mi to ne možemo prihvatiti. Tražili smo u Doboju od Osmorke da zaustavi sve procese dok se ovo ne riješi. Dodik nije posvetio pažnju našim temama i rekao da će nastaviti raditi u tom smjeru. Osmorka smatra da trebamo još jednom razgovarati sa Dodikom, pa ako pristane ili ne pristane. Mi mehanizam odluka u Vijeća ministara ne možemo dozvoliti samo Dodiku jer bi mi bili promatrači u donošenju tih odluka, pa i u Domu naroda Parlamenta BiH“, kaže i ističe da su imali zamjerke i na predloženog bošnjačkog kandidata SNSD-a za ministarsko mjesto koje su oni kasnije povukli, a odnosilo se na Denisa Šulića.

“Ne postoji šansa da se vratimo u koaliciju dok ovako stvari stoje”, jasan je Emrić.

Vjeruje kako ništa nisu poremetili ovim odlukama.

“Trojka sa partnerima i dalje ima većinu, nismo ništa poremetili. Vidjećemo da li ostajemo u koaliciji na federalnom i kantonalnom nivou. Mislim da Dragan Čović neće biti problem u FBiH. Na bilo kojem nivou nećemo podržati protuustavne odluke na bilo kojem nivou vlasti. Nismo razgovarali ni sa SDA ni sa DF-om i ne znam njihove stavove i kakvu priču pričaju. Nismo imali razgovore po tom pitanju, ali je sve moguće u politici pa i razgovori političke sa SDA. Ne bih ništa prejudicirao. Mi sada nismo spremni na to i sad nemamo tu spremnost da razgovaramo sa SDA. Ja o tome ne odlučujem, već predsjedništvo stranke i partneri iz SBiH. Mi nikoga ne isključujemo, nas je SDA isključila i mene lično. Skoro 20 godina s njima ne surađujem. Podržaćemo sve što je u interesu BiH. Još imamo otvorene razgovore unutar Osmorke. Da smo se mi više konsultirali i sšli sporije u ove procese, mogli smo postići više u odnosu na ono što su dobili SNSD i HDZ BiH. Njima odgovara da sporazum bude sa što manje sadržaja. Možda se tu moglo bolje iskomunicirati”, zaključio je Emrić.

Izvor: N1