Home » Zastupnica Evropskog parlamenta razočarana Schmidtom: Zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a
BiH

Zastupnica Evropskog parlamenta razočarana Schmidtom: Zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a

Zastupnica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih/EFA Tineke Strik izjavila je u utorak kako je razmjena mišljenja s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christanom Schmidtom bila prilično razočaravajuća, te kako joj se čini da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritizian, javlja Anadolija.

Schmidt se jučer našao pred Odborom za vanjske poslova Europskog parlamenta, u kojem se nalazi i Tineke Strik, a koja je, sudeći po izjavi nakon okončanog sastanka ostala prilično razočarana.

– Razmjena mišljenja sa Schmidtom bila je prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritiziran. Moj razlog za traženje ovog sastanka je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine na koje su njegove odluke utjecale, s obzirom na to da se Schmidt posljednjih mjeseci skrivao od javne rasprave – navela je Strik.

BLIC:   Uprava za indirektno oporezivanje BiH okončala postupak uništenja za ukupno 2.783 vozila

Ocijenila je problematičnim i to što je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih te joj je, kako je kazala, onemogućeno i da javno komentira što je ko tačno rekao na sastanku.

– Mogu reći da sam izrazila ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena njegove odluke od 2. oktobra. To cementira podjele, umjesto da se kreće prema uključivom društvu. Mijenjati izborna pravila retroaktivno dovodi birače u zabludu i stvara nepovjerenje – navela je Strike, te nastavila:

– Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve poticaje za učešće u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava. Činjenica da Schmidt odbija učestvovati u javnoj raspravi dodatno potkopava legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da se bolje javno obrazloži.