Home » Započnimo dan sa čarobnim napitkom
Magazin

Započnimo dan sa čarobnim napitkom

Fascinantna je pomisao da naša utješna jutarnja, dnevna ili većernja šoljica čaja ima tako bogatu historiju i tradiciju. Prema staroj Kineskoj legendi smatralo se da je čaj otkriven prije 5000 godina.

Taj čarobni napitak otkrio je car, biljni liječnik, travar Shenn Nungi koji je dao veliki doprinos u medicini, tako što je sakupljao biljke i konzumirao kako bi pronašao lijek za bolesne. Jednog dana sjedio je ispod nadvijene grane drveta gdje je prokuhavao vodu za piće. List je pao u kipući kotao sa vodom.

Voda u posudi je promijenila boju i imala je specifičan i ugodan miris. Nakon što je popio vodu osjetio je osvježavajući okus napitka za koji je rekao da daje snagu tijelu.

Poslije vode čaj je jedan od najpopularnijih aromatičnih napitaka, koji se dobija prelijevanjem vruće vode preko osušenih ili svježih listova. Konzumira se topao, hladan, uz dodatak aroma, meda, šećera, mlijeka i sl.

Zbog sadržaja kofeina djeluje stimulativno na ljude. Blagotvorno djelovanje na zdravlje, smanjuje rizik od hroničnih bolesti, protivupalno, antikancerogeno, jača imunološki sistem.

Postoji mnogo studija koje dokazuju da redovito pijenje čaja ima trajan utjecaj na zdravlje. U svijetu se procjenjuje da postoji preko 1.500 različitih vrsta čaja. Svi čajevi dolaze od samo jedne biljke koja se zove Camellia sinensis.To je uvjet da bi napitak kvalificirali kao “pravi čaj”.
Postoje nekoliko vrsta čaja koje nose oznaku “pravi čaj”:crni, zeleni, oolong, pu-erh i bijeli čaj. Napitci koji se ne proizvode od ove biljke svrstavaju se u kategoriju “biljni čajevi” (kamilica, hibiskus, menta).

Najveći proizvođaći čaja su Kina, Indija i Kenija. U 2017. godini Kina i Indija su proizvele ogromne količine čaja. Kina čak preko 2,47 miliona tona čaja, dok je Indija proizvela oko 1,32 miliona tona čaja.

Najskuplji čaj na svijetu je Da-Hong Pao, koji datira iz dinastije Ming. Kilogram ovog čaja košta od 1500 -2000 dolara. Najveći čajoljupci su Kinezi, zatim Japanci koji imaju svoj ritual star stotinama godina, Britanci koji neizostavno koriste mlijeko u jednakom omjeru sa čajem, Irci i Turci.

Pripremanje i ispijanje čaja je u nekim državama prava mala ceremonija.Tradicionalni čaj u Engleskoj se ispija u pet sati poslije podne poslužen s keksićima.

U Rusiji čaj piju s kriškom limuna zaslađen medom ili šećerom. U Kini u znak zahvalnosti prstima desne ruke tri puta lupnu od stol. Dok u Japanu su to rigorozniji rituali gdje čak postoje brojne škole koje podučavaju pripremanje i posluživanje čaja na tradicionalan način.

Kao u mnogim životnim okolnostima, tako i u konzumaciji čaja moramo biti umjereni i oprezni. Pretjerana konzumacija čaja kod nekih osoba može dovesti i do pogoršanja zdravlja. Potrebno je poznavati vrste čaja i njihovu namjenu.

Neke čajeve moramo spravljati u manjoj količini jer mogu dovesti do trovanja. Isto tako, neke čajeve ne mogu koristiti trudnice, mala djeca, dojilje, srčani bolesnici i sl.Oprez nije na odmetu, ali bogatstvo ovih napitaka trebamo iskoristiti jer oni su vrijedan dar prirode.