Home » Započelo pretraživanje jezera na rudniku Vihovići, sumnja se na masovnu grobnicu (VIDEO)
BiH

Započelo pretraživanje jezera na rudniku Vihovići, sumnja se na masovnu grobnicu (VIDEO)

Institut za nestale osobe BiH u ponedjeljak ujutro započeo je pretragu jezera na rudniku Vihovići u Mostaru, pod sumnjom da se u njemu nalazi masovna grobnica poginulih u proteklom ratu u BiH.

Predsjedavajući kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović ističe kako bi prema njihovim operativnim saznanjima moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u vještačko jezero u Vihovićima.

– Insitut za nestale u BiH pronašao je 80 posto nestalih osoba, u ciframa je to 24.500, identificiranih i predanih njihovim obiteljima, a pronađeno ih je 27.000, što znači da imamo puno NN osoba koje se nalaze u mrvačnicama širom BiH. Ostalo nam je još 7. 500 osoba, od ukupno 11.000 za koje se traga na prostoru bivše Jugoslavije. Prema operativnim saznanjima, očekujemo da bi od tih 7.500 nestalih moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u ovo vještačko jezero u Vihovićima – izjavio je Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Dodao je kako će narednih dana zahvaljujući roniocima ronilačkog i alpinističkog tima Državne agencije za istrage i zaštitu otkliniti dilemu vezanu za ovu informaciju.

Glasnogovornica Instituta za nestale BiH Emza Fazlić podsjetila je kako je na području Mostara do danas ekshumirano 465 osoba iz više masovnih i pojedinačnih grobnica, te da se na području grada Mostara traga za sudbinom 202 osobe, od čega su 154 građanina Mostara.

Dodala je kako su mrtvačnici gradskog groblja Sutina u Mostaru smješteni posmrtni ostaci tijela 143 NN osobe.

Po njezinim riječima uposlenici INO BiH PU Mostar tragaju za sudbinom 570 osoba na području Hercegovine.

-Ovih dana, uposlenici PU Mostar radit će na ekshumaciji i na području Konjica, Gacka, Nevesinja, Drežnice i do kraja godine Tomislavgrada- navela je Fazlić.