Home » Započela rekonstrukcija nafnih terminala u Blažuju kapaciteta do 42 miliona litara nafte
Biznis

Započela rekonstrukcija nafnih terminala u Blažuju kapaciteta do 42 miliona litara nafte

U Blažuju kod Sarajeva upriličeno je svečano otvaranje početka radova na rekonstrukciji terminala tečnih naftnih tereta privrednog društva “Operator-Terminali Federacije”. Ovo je jedan od najvećih terminala u Federaciji BiH u kojima će se čuvati 42 miliona litara nafte.

Ovim povodom su se obratili direktor Operator – Terminala Federacije (OTF) Hermedin Zornić i Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, a zatim obišli radove. Vrijednost ovih radova je 25 miliona konvertibilnih maraka.

Tom prilikom Federalni ministar Džindić je izjavio da sa završetkom ovog projekta imamo trećinu ispunjenog zahtjeva kao obaveza prema Evropskoj uniji i Evropskoj energetskoj zajednici, uporedimo li sa 5,9 miliona litara terminala u Živinicama i sa 80 miliona litara naših terminala u Pločama.
Bit će izgrađena i obavezna infrastruktura uz terminal.

Rok za izvođenje radove je godinu i po do dvije. Krajem juna krenut će se sa početkom izvođenja radova na terminalu u Bihaću kapaciteta nekih 20 miliona litara. U Mostaru je završen glavni izvedbeni projekat, a krajem godine mogla bi početi prva faza izgradnje.

Pokretanje radova na rekonstrukciji terminala u Blažuju je značajno zbog situacije u kojoj se sada nalazimo, zbog sve većeg rasta cijena nafte i naftnih derivata kao posljedica invazije Rusije na Ukrajinu.

Postoji prepreka u zakonu i trebalo bi se izvršiti korekcija zakona koji reguliše ovu oblast, da se omogući da budu i snabdijevači i da imaju u svojim zalihama dovoljnu količinu plina. To je nešto što je prilično dobro, ali nije nešto što bi nam zadovoljilo potrebe na tromjesečnoj razini kako to zakon propisuje”, poručio je Zornić.