Home » Zabranjen izvoz peleta i ogrijevnog drveta
BiH

Zabranjen izvoz peleta i ogrijevnog drveta

Na današnjoj 67. vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donesena je privremena odluka o zabrani izvoza peleta, oblovine i ogrjevnog drveta iz BiH.

Državni minister vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac uputio je prijedlog ove odluke početkom mjeseca, nakon razgovora sa federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca.

Nakon završene sjednice Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Staša Košarac, obratio se medijima.
– Ova mjera biće na snazi biti devedeset dana. Ogrjevno drvo je skuplje za oko četrdeset posto, a oblovini je cijena porasla skoro četristo posto, da nismo donijeli ovakvu mjeru šta bi naši građani? – rekao je Košarac.

Izjavio je da oba entiteta su usaglašeni i identični s ovom odlukom, što je ohrabrujuća vijest za domaće proizvođače i drvoprerađivače.
– I dalje će nastaviti pratiti stanje, te se može desiti da nakon septembra ova odluka bude produžena, ali i ukinuta. Mislim da je ovo jedna od adekvatnih odluka – rekao je Košarac.

Situacija u Bosni I Hercegovini je bila veoma ozbiljna, što nam govori da cijena peleta prošle godine je koštala 300-330 KM, a sada više od 600 KM. Kompanije tvrde da je do poskupljenja došlo zbog rata u Ukrajini. Ove godine možemo očekivati da će cijena ogrijevnog drveta u BiH biti stabilnija.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon dana donošenja.