Home » Zaboravljene integralne žitarice u našoj ishrani
Magazin

Zaboravljene integralne žitarice u našoj ishrani

Svakodnevna upotreba integralnih žitarica je jedan od važnijih principa zdrave prehrane. Od davnina poznato je da je čovjek u svojoj prehrani koristio cijelo zrno žitarica. S razvojem moderne tehnologije korištenje cijelog zrna u ishrani se sve manje koristilo isključivo na bijeli hljeb i peciva.

Vrlo rijetki pekari su zadržali i sačuvali tradicionalne načine od integralnih žitarica.

Uz sve veću potrebu korištenja bijelog brašna i proizvoda od bijelog brašna, dovelo je do mnogih ozbiljnih oboljenja. Upotreba cijelog zrna i proizvoda od integralnog brašna itekako smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka, moždanog udara, gojaznosti i dijabetesa. Opna zrna sadrži sve hranjive tvari neophodne za razvoj, rast i održavanje organizma.

Vlakana koja regulišu metabolizam masti i šećera, ograničavaju apsorciju šećera koje konzumiramo drugom hranom, nalazi se upravo u ljuskama. U klici se također nalazi velik broj antioksidansa, a koja se uklanja rafiniranjem.

Upoznajmo neke žitarice, a koje se sve manje upotrebljavaju u ishrani.

Amarant

Amarant je veoma zdrava žitarica. Istraživanja su pokazala da je to jedna od najstarijih žitarice na svijetu. Njegovo porijeklo je Srednja i Južna Amerika. Amarant sadrži veoma kvalitetne proteine nego druge žitarice. On ne sadrži gluten.

Bogat je mineralima: kalcijem, željezom, fosforom i magnezijem. On se može kuhati kao i ostale žitarice, a može se miješati i sa drugim brašnom. Jača imunitet, kosti i sprečava slabokrvnost. Ova žitarica je bogata folnom kiselinom.

Proso

Proso se koristi u makrobiotici, kao hrana i lijek. Vrlo kratko vremena se priprema i zbog toga je dobar za one koje imaju malo vremena za spremanje svojih obroka, ali ipak žele se zdravo hraniti. Prije kuhanja treba se dobro isprati u vodi.

Ovo je integralna žitarica koja je bogata vitaminima i mineralima. Ne sadrži gluten i brzo se vari u želudcu. Veoma je dobra hrana za bebe, trudnice i dojilje. Sadrži vlakna koja olakšavaju probavu i smanjuje rizik od pojave zatvora i hemoroida. Kao lijek pomaže kod visokog pritiska, loše probave, dijabetesa, anemije i sl.