Home » Za četvrtak najavljeni novi protesti rudara, još se čeka deblokada računa zeničkog rudnika
BiH

Za četvrtak najavljeni novi protesti rudara, još se čeka deblokada računa zeničkog rudnika

Sindikat Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica najavio je za sutra u 11 sati nove proteste u tom gradu, koji će biti održani ispred zgrade Gradske uprave i ovog preduzeća – najavio je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Sindikata Elvedin Avdić.

On je istakao kako će se odmah nakon pres-konferencije članovi Sindikalnog odbora ponovo povući te, kako je rekao, zaključati u svoje prostorije u Domu rudara, koje će “otvoriti samo onome ko im javi da je deblokiran račun preduzeća” te da će dobiti zarađenu plaću za februar i naknadu za topli obrok za januar.

Najavio je kako će im, kao i jučer, na protestima podršku pružiti i kolege iz ostalih šest rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH, koji su jutros od sedam do osam sati u rudnicima održali jednosatni štrajk upozorenja.

Samostalni sindikat radnika zaposlenih u rudnicima FBiH danas je uputio zahtjev EPBiH, ZDRMU Zenica i Gradskoj upravi Grada Zenica da se pokušaju dogovoriti te osigurati deblokadu računa i isplatu primanja zeničkim rudarima.

BLIC:   Ramo Isak: SENILNI MILORADE, DA TE PODSJETIM…

– On je danas zvanično upućen. Ja ne vidim ko ovo može riješiti, samo se bojim da ne bude kasno. Mi smo ovdje od petka i možete samo pretpostaviti kako je našim porodicama kod kuće, kako je nama ovdje – kazao je Avdić, koji poručuje da su iscrpljeni, gladni i žedni.

Sindikalni povjerenici zatvorili su se u prostorije Doma rudara u petak, 24. marta, nakon što su rudari druge smjene odbili sići u jame te stupili u radnički neposluh.

Avdić je podsjetio kako su još 22. marta gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću poslali molbu da ih primi te da se problem blokade računa preduzeća riješi, a da je 28. marta zahtjev za sastanak poslao i krovni sindikat.

Podvukao je kako su nezadovoljni odnosom nadležnih, da ih od petka od kada se nalaze u Domu rudara, niko nije posjetio niti im pružio podršku te dao obećanje da će se njihov problem riješiti.