Home » Volite sport? Evo koji su sportovi najpopularniji na svijetu
Sport

Volite sport? Evo koji su sportovi najpopularniji na svijetu

Kako se sport vijekovima razvijao i prenosio s generacije na generaciju, tako je i postao važan dio svakodnevnog života ljudi. Sportom se ne zanimaju samo sportaši koji se takmiče , nego i oni koji ga svakodnevno gledaju a također i upražnjavaju u svome životu kako iz zabave tako i iz zdravstvenih razloga. Sport je postao veoma popularan u svijetu. Kako je popularnost rasla tako su neki sportovi izdvajali se kao najbolji u određenim kategorijama.

Pa hajde da izdvojimo neke sportove koji su postali najbolji sportovi na svijetu.

Nogomet (4 milijarde pratitelja)

Nakon ovakve cifre pratitelja da li treba još nešto reči. Nogomet je na tronu ljestvice, kao jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Oko 250 miliona ljudi aktivno igra ovaj sport. Također je postao najgledaniji u svijetu. Nogomet se igra cijelu godinu bez obzira na godišnja doba i vremenske prilike.

Kriket (2.5 milijarde pratitelja)

Vjerovatno nikom od vas ne bi palo na pamet da je kriket nakon nogometa najpopularniji sport po gledanosti. Korijeni ovog sporta su u Engleskoj. Ovaj sport je veoma popularan u Indiji i Pakistanu te Velikoj Britaniji i Australiji. Popularnost je ograničena samo na zemlje u kojima se igra ovaj sport. Najgledaniji sport u Velikoj Britaniji.

Košarka ( 2.2 milijarde pratitelja)

Treće mjesto zauzima košarka. Košarka je veoma popularna na području Amerike. Njenu pozornost privlače neprikosnoveni igrači NBA lige Michael Jordan, Lebron James, Kobe Bryant, Le Bron James, Kareem Abdul-Jabbar i sl.

Hokej ( 2.2 milijarde pratitelja)

Imamo dvije vrste hokeja (hokej na ledu i hokej na travi). U Pakistanu i Indiji hokej na travi je nacionalni sport, dok u SAD-a, Kanadi, Rusiji i skandinavskim zemljama popularan je hokej na ledu. Oba sporta se prate širom svijeta.

Tenis (1 milijarda pratitelja)

Ovo je individualni sport koji je popularan iirom Evrope, Amerike I Azije. Zvijezde ovog sporta su Novak Đoković, , Rafael Nadal, Roger Federer, Serena Williams, Wenus Williams, Maria Sharapova i sl. U ovom sportu su itekako zastupljene sponzorske marke Rolex, Adidas, Toyota, Nike i sl.