Home » Više od pola kompanija u Njemačkoj traži radnike: Dva miliona radnih mjesta nepopunjeno
Biznis

Više od pola kompanija u Njemačkoj traži radnike: Dva miliona radnih mjesta nepopunjeno

Više od polovine njemačkih kompanija suočeno je s izazovima popunjavanja slobodnih radnih mjesta zbog nedostatka kvalificiranih radnika, objavile su danas Njemačke trgovinske i industrijske komore (DIHK), što je problem s kojim su suočene i druge veće evropske ekonomije.

Udio kompanija koje se suočavaju s poteškoćama pri zapošljavanju bio je na najvišem nivou ikada, utvrdio je DIHK u svom istraživanju od 22.000 kompanija, pri čemu je 53 posto prijavilo manjak radne snage.

“Možemo pretpostaviti da će oko dva miliona slobodnih radnih mjesta ostati nepopunjeno”, rekao je Achim Dercks, zamjenik izvršnog direktora DIHK-a, što je rezultiralo da su kompanije odustajale od proizvodnje u vrijednosti od skoro 100 milijardi eura.

Otpornost tržišta rada ne znači da kompanije posluju dobro, dodao je. Nedostatak osoblja, visoke cijene energije i pomak ka klimatskoj neutralnosti predstavljaju “opasnu mješavinu” koja bi mogla navesti firme da premjeste proizvodnju u inostranstvo, javlja Reuters.

BLIC:   U FBiH i dalje smanjena proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

“Nedostatak kvalificiranih radnika nije samo teret za preduzeća, već također ugrožava uspjeh u važnim zadacima za budućnost poput energetske tranzicije, digitalizacije i izgradnje infrastrukture”, rekao je on.

Radnika sa relevantnim vještinama je sve manje, rekao je, uključujući i proizvodne sektore koji predstavljaju važan dio njemačke ekonomije.

Istraživanje je pokazalo da 67 posto proizvođača električne opreme nije u mogućnosti da popuni slobodna radna mjesta, kao i 67 posto kompanija za mašinsko inženjerstvo. U proizvodnji automobila, 65 posto kompanija prijavilo je nedostatak radne snage.