Home » Više od 300 biciklista krenulo iz Bihaća prema Srebrenici
BiH

Više od 300 biciklista krenulo iz Bihaća prema Srebrenici

Više od 300 biciklista jutros je sa Gradskog trga u Bihaću krenulo prema Memorijalnom centru Potočari. Tradicionalni 18. biciklistički maraton Bihać – Srebrenica vozi se u tri etape, na relaciji od oko 500 kilometara i u znak poštovanja prema svim žrtvama genocida 1995. godine.

-Po 18. put kroz Bosnu i Hercegovinu pronosimo parolu ‘da se nikad ne zaboravi i nikome ne ponovi’. Na ovaj skroman način odajemo poštovanje žrtvama srebreničkog genocida, čuvamo sjećanje na njih i suosjećamo sa članovima njihovih porodica. Ove godine imamo više od 300 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, zatim Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Bugarske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država – kaže organizator Ermin Lipović iz Kluba ekstremnih sportova “Limit” Bihać.

Fikret Mesić koji već duže od 30 godina živi i radi u Švicarskoj, učesnicima maratona pridružio se nakon šestodnevne biciklističke vožnje od Švicarske.

-Ovo mi je već 12. put da učestvujem u biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica. Član sam Biciklističkog kluba San Margareta iz Švicarske i već godinama s kolegama iz Kluba na ovaj se način dolazim pokloniti, ne samo svim žrtvama genocida u Srebrenici, nego svima koji su svoje živote izgubili u ratu – kazao je Mesić.

BLIC:   Uprava za indirektno oporezivanje BiH okončala postupak uništenja za ukupno 2.783 vozila

Za biciklistima će krenuti i više od 20 učesnika atletskog maratona “Bihać – Srebrenica”.

-Na ovogodišnjem 13. po redu atletskom maratonu ‘Bihać – Srebrenica’ imamo 21 učesnika, koji će trčati oko 500 kilometara do Srebrenice, te na taj način pronijeti poruku poštovanja i mira. Većina učesnika je iz gradova i općina Unsko-sanskog kantona, a pridružio nam se i jedan prijatelj maratonac iz Jajca – naveo je jedan od organizatora Himzo Šabić.

Biciklisti će danas voziti prvu etapu do Jajca, gdje će sutra ujutro klanjati i bajrama-namaz. Zatim nastavljaju do Sarajeva, a 10. jula voze posljednju dionicu Sarajevo – Memorijalni centar Potočari.