Home » Veliki šumski požari i dalje bjesne u Španiji
Svijet

Veliki šumski požari i dalje bjesne u Španiji

Veliki požar u istočnoj Španiji koji je uništio ogromne površine šume pojačao se tokom noći, uprkos obilnim padavinama, jer je u obližnjem parku prirode izbio još jedan, rekli su zvaničnici.

Španija je ove godine pretrpjela skoro 400 šumskih požara nakon velikih vrućina i dugih sušnih perioda koji su opustošili više od 283.000 hektara zemlje, što je tri puta više od ukupne površine uništene 2021.

Tokom protekle sedmice, stotine vatrogasaca borilo se s dva velika šumska požara koja su bjesnila u regiji Valensije, a obilne padavine su omogućile predah i gotovo u potpunosti ugasile požare.

Iako je ugašen požar u Vall d'Ebo u blizini Benidorma, u Bejisu, oko 70 kilometara sjeverozapadno od grada Valensije, ponovo se razbuktao i zapalio put prema prirodnom parku Sierra Calderona.

BLIC:   Sjedinjene Države uskoro najavljuju zabranu viza jevrejskim doseljenicima na Zapadnoj obali

Požar je već uništio 19.000 hektara zemlje.

– Vatra je sporo napredovala tokom noći osim u područjima na jugoistoku gdje je bjesnila sve agresivnije – objavile su službe za vanredne situacije na Twitteru, ukazujući da 35 vatrogasnih timova pokušava obuzdati požare.