Home » Velika Britanija raspoređuje vojne stručnjake kako bi se suprotstavili ruskom uticaju u BiH
BiH

Velika Britanija raspoređuje vojne stručnjake kako bi se suprotstavili ruskom uticaju u BiH

Britanski vojni stručnjaci bit će poslani u Bosnu i Hercegovinu radi jačanja NATO misije i promicanja stabilnosti i sigurnosti u zemlji, saopćeno je danas na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije.

– Bosna i Hercegovina se trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom nakon rata u BiH, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao dio Putinovog nastojanja da potkopa euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i njezinu stabilnost – kaže se u saopćenju.

Na zahtjev NATO štaba u Sarajevu, britanski vojni stručnjak za borbu protiv dezinformacija i savjetnik za civilnu stratešku odbranu bit će raspoređen za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Stručnjak za borbu protiv dezinformacija ojačat će NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim uticajima, pomažući u blokiranju ruskih i drugih napora da se ulije nepovjerenje kao i podrivanju demokratije u zemlji i regionu, navodi se.

Novi savjetnik za stratešku odbranu podržat će reformu odbrane u Bosni i Hercegovini, pomažući joj da razvije moderne, reprezentativne oružane snage u skladu s NATO standardima.

– Osim toga, Velika Britanija će izdvojiti 750.000 funti za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u sklopu Univerziteta u Sarajevu. To će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od cyber napada, koji mogu naškoditi ljudima unutar i izvan zemlje. Velika Britanija će blisko sarađivati s medijima i institucijama Bosne i Hercegovine kako bi im obezbijedila alate za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija – kaže se u saopćenju.

U nastavku se navodi da Ministarstvo odbrane Velike Britanije trenutno radi s Ministarstvom odbrane u BiH kako bi zemlja ostala na euroatlantskom putu, razvijajući sposobnost i otpornost koje su Oružanim snagama BiH potrebne za suočavanje sa sigurnosnim izazovima s kojima se susreću.

– Ne možemo dopustiti da zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne potjere. Raspirujući vatru secesionizma Rusija nastoji da poništi uspjehe iz posljednja tri desetljeća u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su donijeli veću stabilnost cijelom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da im pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju uživati – rekao je ovom prilikom britanski premijer Boris Johnson.