Home » Utrka nojeva – nekome smiješan, negdje zabranjen ali ipak popularan sport
Sport

Utrka nojeva – nekome smiješan, negdje zabranjen ali ipak popularan sport

Na prvu zvuči kao smiješan sport, ali je utrka nojeva sport koji se ipak odigrava. U većini evropskih zemalja zabranjene su utrke nojeva. Ovaj sport je potekao iz Afrike i proširio se na SAD. Tako da se ovaj sport u Africi i Americi održava regularno.

Poput konja, nojeve je također moguće jahati. Za ovakav sport postoji posebna oprema za jahanje. Uzda i sedla su posebno rađena prema konstrukciji ove životinje. Nojevima nije tako lahko upravljati, pa je i ovaj sport je veoma zahtjevan. Na svu sreću, nesreće u osvom sportu su rijetke.

Utrka nojeva privlači veliku pažnju

Nojevi su veoma brze ptice i mogu da dostignu brzinu oko 70 kilometara na sat. Prosječna dužina njihovog koraka je oko 4,5 metra. Takmičenje je kao i kod konjskih trka, ljudi tokom takmičenja sjede na noju i trkaju se oko staze.

BLIC:   Ubjedljiva pobjeda rukometaša Slobode u 1. kolu EHF European kupa

U Arizoni nojevski festival je veoma poznat i privlači oko 100.000 posjetitelja. Veoma je zabavno gledati takmičare koji se penju na pernatu životinju da bi ostvarili svoj cilj u ovom takmičenju. Moramo znati da su ove ptice veoma buntovne i teško ih je poslije zaustaviti i obuzdati.

Teren na kojem se izvode ove utrke mora biti posebno pripremljen, sa ogradama koje ova životinja ne može preskočiti jer bi mogla ozlijediti nekog od gledalaca. Mjere predostrožnosti nisu šala. Također je važno da jahač ne smije biti teži od 70 kilograma.

I ovo je jedan od neobičnih sportova koji se u posljednje vrijeme počeo sve više širiti. Za one malo hrabrije, koji vole da pomiču svoje vlastite granice i testiraju svoj adrenalin je idealan sport.