Home » Usvojen zakon bez novih vozila na benzin i dizel od 2035. godine
Svijet

Usvojen zakon bez novih vozila na benzin i dizel od 2035. godine

Na jučerašnjoj sjednici zastupnici u Europskom parlamentu su većinom glasova podržali zabranu prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2035. Zakonom predviđaju da će se od 2035. godine omogućiti proizvodnja automobila sa nultom emisijom štetnih gasova.

Ovim se želi da u u Evropi ubrzo pređemo na električna vozila, a od država članica se traži da postave stanice širom zemlje za punjenje električnih vozila. Ukupna emisija ugljen-dioksida će se smanjiti za 55 % u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Emisije stakleničkih plinova su odgovorne za zagrijavanje planeta, koje u Europi dolazi od prijevoza, a posljednjih godina je porasla što otežava napore da se izbjegnu opasne razine klimatskih promjena.

BLIC:   U SAD-u uhapšena Nada Tomanić, bivša pripadnica jedinice "Zulfikar"

Zakon je podržalo 339 evroparlamentaraca, 249 protiv, a 24 je bilo uzdržanih na glasanju. Glasanjem posao nije završen. Sada tekst treba da se usaglasi sa Evropskim savjetom, a ministri za zaštitu životne sredine država članica Evropske unije treba da potpišu na sastanku u Luksemburgu 28. juna.

Imamo već proizvođače poput Forda i Volva javno su podržali plan EU-a kojim bi se obustavila prodaja vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. a Volkswagen će prestati prodavati takva vozila u Europi do tog datuma.

Šta potrošači imaju od toga? Kupovinom električnih vozila i vožnjom istih za potrošače će biti jeftinije.