Home » Uskoro nova pravila za dobijanje njemačkog državljanstva
Svijet

Uskoro nova pravila za dobijanje njemačkog državljanstva

Stranci koji žive u Njemačkoj više se neće morati odreći svog pasoša da bi dobili njemačko državljanstvo, a mogu podnijeti zahtjev nakon samo pet godina boravka u zemlji prema novim pravilima koja je izradilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nacrt dokumenta, koji je njemačka novinska agencija dpa dobila na uvid, u petak je podijeljen drugim granama vlasti, javlja HAYAT.

“MODERNI ZAKON O DRŽAVLJANSTVU”

U koalicijskom sporazumu vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza pristala je 2021. uvesti “moderni zakon o državljanstvu”.

Ostali aspekti reforme uključuju olakšavanje uvjeta o poznavanju njemačkog jezika za određene grupe i ukidanje testa za stjecanje državljanstva starijima od 67 godina.

Trenutno stranci moraju živjeti u Njemačkoj do osam godina prije nego što mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo.

BLIC:   Tuberkuloza u 2021. najsmrtonosnija zarazna bolest u svijetu nakon COVID-a

RAZDOBLJE OD PET GODINA MOŽE SE SKRATITI

Prema spomenutom nacrtu, skraćeno razdoblje od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati mogu pokazati da su dobro integrirani, primjerice izvanrednim uspjehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili posebno dobrim poznavanjem jezika.

Djeca rođena u Njemačkoj čiji su roditelji stranci moći će imati dvojno državljanstvo.

Promjene su dio opsežne reforme njemačke migracijske i integracijske politike koju provodi koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke, javlja Hina.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećom preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već duže žive u Njemačkoj, u registar njemačkih državljana.

Državljani Evropske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačkog pasoša.