Home » Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu
Svijet

Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu

Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu i da će sada moći brže napredovati, izjavio je za Reuters komandant koji se bori na jugu.

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu u junu, ali dobro pripremljene ruske odbrambene linije ojačane minskim poljima usporile su njeno napredovanje prema jugu i Azovskom moru.

Ukrajinske snage saopćile su u srijedu da su podigle nacionalnu zastavu u naselju Robotin u južnoj regiji Zaporožje, desetak kilometara južno od grada Orihiva na liniji fronta.

– Ne zaustavljamo se ovdje – kazao je komandant koji je poveo neke od vojnika u Robotinu i koji koristi borbeni nadimak “Kombat”.

– Sljedeći je grad Berdjansk, a onda još. Odmah sam jasno stavio do znanja svojim borcima – naš cilj nije Robotin, naš cilj je Azovsko more – kazao je.

BLIC:   Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

Robotin je udaljen stotinjak kilometara od Berdjanska, luke na obali Azovskog mora, i 85 kilometara od strateškog grada Melitopolja. Oba su okupirana od ruskih snaga nakon potpune invazije Moskve u februaru prošle godine.