Home » Uhapšeno više osoba na području Gradiške i Banja Luke zbog organiziranog kriminala
Crna hronika

Uhapšeno više osoba na području Gradiške i Banja Luke zbog organiziranog kriminala

Policijski službenici MUP-a RS, na području Gradiške i Banja Luke, lišili su slobode više osumnjičenih.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji postupa u predmetima kodnog naziva “Transporter” i “Storage”, koordinira aktivnosti sa policijskim pripadnicima koji djeluju na terenu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Akcija je usmjerena na četiri osobe osumnjičene da su duži vremenski period,  kao članovi organizovane kriminalne grupe vršila krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda,  kao i na lica koja su koristeći svoj službeni položaj pomagali ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja, odavanjem tajnih podataka i zloupotrebom položaja ili ovlašćenja.

Te aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala koje djeluju u BiH i zemljama regiona, a u okviru akcije ostvarena je značajna međunarodna saradnja koja uključuje i pribavljanje komunikacija putem internet aplikacija. Među osumnjičenim licima ima i ovlaštenih službenih lica koja se sumnjiče za pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima.