Home » Udruženje poljoprivrednika FBiH: Četiri umjesto obećanih 42 miliona je šamar poljoprivrednicima
BiH

Udruženje poljoprivrednika FBiH: Četiri umjesto obećanih 42 miliona je šamar poljoprivrednicima

Jučer usvojeni amandman kojim je federalni budžet za poljoprivredu uvećan za 4 miliona KM umjesto obećanih i usvojenih na Odboru za poljoprivredu 42 miliona je ništa drugo nego šamar svim poljoprivrednicima.

U najtežoj godini nakon rata, usred inflacije i rasta cijena, Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije ispoštovao zakon prema kojem izdvajanja za poljoprivredu treba da iznose najmanje 3 posto od ukupnog budžeta.

U budžetu za 2023. godinu podrška za poljoprivrednike iznosi 2,44 posto što je manje nego prošle godine kad je iznosila 3,2 posto.

Nova većina je obećavala da će biti bolje – i možda hoće biti bolje njihovim zastupnicima i budućim ministrima. Sudeći po izhodu jučerašnjeg glasanja poljoprivrednicima bit će sve gore.

BLIC:   Solak i Hodžić traže odgodu odlaska u zatvor

Ovakav odnos prema poljoprivredi će dovesti do neminovnog pada proizvodnje i izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda.

Kad do toga dođe građani treba da se obrate kreatorima ovakvog nakaradnog budžeta: HDZ-u, NiP-u, SDP-u, Našoj stranci, SBiH, NES, PDA, BHI Fuada Kasumovića i POMAK-u.

Poljoprivrednici će o svojim daljnjim koracima obavijestiti javnost u narednom periodu.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH