Home » U Turskoj se sutra održava drugi krug predsjedničkih izbora – Erdogan ili Kilicdaroglu
Svijet

U Turskoj se sutra održava drugi krug predsjedničkih izbora – Erdogan ili Kilicdaroglu

U Turskoj će nedjelja 28. maja biti značajan dan, jer je najavljen drugi krug izbora za predsjednika države.

U prvom krugu održanom 14. maja, izvori iz zemlje i regiona izvještavali su o mirnom i korektnom izbornom toku bez negativnih tenzija uprkos velikoj neizvjesnosti izborne utakmice između dvojice predsjedničkih kandidata – aktuelnog predsjednika zemlje Redžepa Taipa Erdogana i najjačeg izazivača i lidera raznorodne ali ujedinjene opozicije Kemala Kilicdaroglua.

Rezultati su pokazali svu klimavost predizbornih prognoza, većinom je davana prednost Kilicdarogluu, a ispostavilo se da Erdogan zamalo nije postao novi/stari predsjednik i još da je njegova partija, uz ultranacionalističku stranku MHP, ostala najjača u turskom parlamentu.

U međuvremenu, između dva izborna kruga je tadašnji treći predsjednički kandidat Sinan Ogan objavio da će podržati Erdogana, što dugogodišnjem turskom lideru daje prednost u trenutnim prognozama.

Izbori će odgovoriti na pitanje da li će dugogodišnji lider preuzeti još jedan predsjednički mandat imajući u vidu da je u prvom krugu imao dobar rezultat u odnosu na prognoze. To mu je uspjelo i pored vala inflacije u zemlji i razornog februarskog zemljotresa s velikim brojem žrtava. Slike tog razaranja obišle su planetu ne samo zbog prirode katastrofa kakve su inače zemljotresi već i što su zbog upitnih arhitektonskih rješenja ekspanzivne gradnje višespratnica, ljudi izdisali među spratovima urušenim jedan preko drugog poput kula od karata.

BLIC:   Cijene nafte porasle zbog smanjene ponude i potražnje iz Kine

Kemal Kilicdaroglu je takmac koji je dosad osvojio najviše glasova od onih što su pokušavali poraziti Erdogana.

I on i Erdogan nastojali su između dva izborna kruga pridobiti oko tri miliona glasača Sinana Ogana.

Aktuelni turski predsjednik je 14. maja osvojio 49,5 posto, a Klicdaroglu gotovo 45 posto glasova, što je značilo da nijedan nije izborio mandat i da će morati da se nadmeću i u drugom krugu u nedjelju, 28. maja.