Home » U Rusiji raste bijes zbog ukrajinskog napada u kojem je ubijen veliki broj vojnika
Svijet

U Rusiji raste bijes zbog ukrajinskog napada u kojem je ubijen veliki broj vojnika

Ruski nacionalisti i neki zastupnici zatražili su kažnjavanje zapovjednika koje su optužili za ignorisanje opasnosti dok je rastao bijes zbog pogibije desetaka ruskih vojnika u jednom od najsmrtonosnijih napada u Ukrajini.

U objavi, rusko ministarstvo odbrane je reklo da su 63 vojnika ubijena u novogodišnjoj noći u eksploziji koja je uništila privremenu kasarnu u strukovnom koledžu u Makijevki, gradu blizancu rusko okupirane regionalne prijestolnice Donjecka u istočnoj Ukrajini.

Ruski kritičari rekli su da su vojnici bili smješteni uz odlagalište municije na mjestu za koje je rusko ministarstvo odbrane izjavilo da su ga pogodile četiri rakete ispaljene iz američkih bacača HIMARS.

Napad na Makijevku u novogodišnjoj noći uslijedio je u vrijeme kada je Rusija pokretala ono što je postalo noćni val napada dronovima na Kijev i druge ukrajinske gradove.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je Rusija u ponedjeljak napala dijelove regije Donjeck pod kontrolom Ukrajine, pogodivši selo Yakovlivka, grad Kramatorsk i uništivši klizalište u gradu Družkivka.

Ukrajina je rekla da se broj ruskih mrtvih u Makiivki mjeri stotinama, iako su proruski dužnosnici to nazvali pretjerivanjem.

Ruski vojni blogeri rekli su da je razmjer uništenja rezultat skladištenja municije u istoj zgradi u kojoj se nalazila kasarna, uprkos tome što su zapovjednici znali da je u dometu ukrajinskih raketa.

Igor Girkin, bivši zapovjednik proruskih trupa u istočnoj Ukrajini koji je sada jedan od najpoznatijih ruskih nacionalističkih vojnih blogera, rekao je da su stotine ubijene ili ranjene. Municija je bila pohranjena na pogrešnom mjestu i vojna oprema tamo je bila nekamuflirana, rekao je.

“Ono što se dogodilo u Makiivki je užasno”, napisao je Archangel Spetznaz Z, ruski vojni bloger s više od 700.000 pratitelja na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

BLIC:   Istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navaljnog

“Ko je došao na ideju da ljudstvo smjesti u velikom broju u jednu zgradu, gdje i budala razumije da će i ako gađaju artiljerijom biti puno ranjenih ili mrtvih?” napisao je. Zapovjednicima je “baš svejedno”, rekao je.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade na teritorij pod kontrolom Rusije u Ukrajini, a predsjednik Volodymyr Zelenskiy nije se osvrnuo na napad u Makiivki u svom noćnom govoru u ponedjeljak.

Ali Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je da je napad na Makijevku “udar na rusko ljudstvo i vojnu tehniku”. Ne spominju se žrtve, ali se navodi da je uništena velika količina vojne opreme.

Grigorij Karasin, član ruskog Senata i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, ne samo da je zahtijevao osvetu protiv Ukrajine i NATO-a, već i “preciznu internu analizu”.

Sergej Mironov, zakonodavac i bivši predsjednik ruske Dume, zatražio je kaznenu odgovornost za dužnosnike koji su “dopustili koncentraciju vojnog osoblja u nezaštićenoj zgradi” i “više vlasti koje nisu osigurale odgovarajući nivo sigurnosti”.

Nepotvrđene snimke objavljene na internetu nakon eksplozije u ruskoj kasarni u Makiivki pokazuju ogromnu zgradu pretvorenu u ruševine koje se dime.

Neki od poginulih ruskih vojnika došli su iz jugozapadne ruske regije Samara, rekao je guverner regije ruskim medijima, pozivajući zabrinutu rodbinu da kontaktira centre za regrutaciju za informacije.

Andrej Medvedev, potpredsjednik moskovske Gradske dume i prokremaljski novinar, rekao je da vlasti, bilo civilne ili vojne, moraju cijeniti ruske živote.

“Ili je osoba najveća vrijednost – a onda kazniti za glupe gubitke osoblja, kao za izdaju domovine – ili je zemlji kraj”, napisao je Medvedev u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Vojni informacijski centar u regiji Donjecka koji podržava Rusija rekao je da je u ponedjeljak bilo 69 ukrajinskih napada na regiju, uključujući Makiivku.