Home » U policijskoj akciji “Rez” pronađena veća količina oružja, droge i novca
Crna hronika

U policijskoj akciji “Rez” pronađena veća količina oružja, droge i novca

U policijskoj akciji “Rez” uhapšeno je sedam osoba, a prilikom pretresa pronađena je veća količina oružja, droge, novca, bankovnih kartica, mobilnih telefona, a oduzeta su i tri skupocjena automobila marke “BMW”.

Poduzimajući planske mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela organiziranog kriminala na području Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, su 12.jula ove godine proveli akciju kodnog naziva “Rez”.

Na osnovu Naredbe Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stanova, ugostiteljskih objekata i motornih vozila koje koriste E.K., A.S. i A.A., te su pronađeni i privremeno oduzeti pištolj marke “glock”, s dva okvira i 24 komada metaka, pištolj marke “Valter” s 13 komada metaka, pištolj marke “SIG” s 9 komada metaka, automatska puška HK3, cal. 7,62X51 mm, sa 2 okvira i 20 metaka istog kalibra, jedna ručna bomba, pancirni prsluk…

Također su oduzeta i tri veća paketa sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu, veća suma novca, četiri ručna sata marke “Rolex”, više mobilnih telefona, više bankovnih kartica i notesi.

Također, uz uredno izdate potvrde privremeno su oduzeta i tri skupocjena putnička motorna vozila marke “BMW”.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili organizovani kriminal – neovlašteni promet opojnih droga, uhapšeni su: E.K. (1978) iz Prizrena, s boravkom u Istočnoj Ilidži, A.S. (1987) iz Sarajeva, A.A. (1984) iz Dubrovnika, nastanjen u Sarajevu, S.T.(1971) iz Kosovske Mitrovice, nastanjen u Beogradu, državljanin Srbije, A.P. (1984) iz Sarajeva, nastanjen u Hadžićima, A.K. (1984) iz Sarajeva, M.S. (1998) iz Konjica, nastanjen u Sarajevu i H.B. (2000) iz Sarajeva, nastanjen u Visokom.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a KS, u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine predati su: E.K., A.S. i A.A., dok su ostale osobe otpuštene, uz saglasnost postupajućeg tužioca, te će protiv njih u redovnom postupku biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

Policijski službenici, pod nadzorom Tužilaštva BiH, nastavljaju dalje aktivnosti na dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navedenih osoba, saopćeno je iz Uprave policije
MUP KS.