Home » U kasnim noćnim satima završen sastanak u Briselu
Svijet

U kasnim noćnim satima završen sastanak u Briselu

Sinoć je u kasnim noćnim satima u Briselu završen sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Sastanak je trajao osam sati, a održan je sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera, sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Vrlo je važno napomenuti da je dokument prihvaćen od većine učesnika razgovora u Briselu. Dokumenat nosi naziv “ Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu”.

Sastanku nije prisustvovao lider HDZ-a Dragan Čović koji je stigao u Brisel, ali zbog Komšića nije došao. Dokument je prihvaćen uz suzdržanost Borenovića i Nesića koji nisu željeli potpisati. To je razlog nepotpisivanja dokumenta, te su čelnici EU procijenili da je prihvatanje dovoljno i bez potpisivanja. Na sastanak su pozvani lider SBB-a Fahrudin Radončić i lider SDS-a Mirko Šarović, ali nisu došli.

Dodik prihvatio dogovor uz izdvojeno mišljenje

Milorad Dodik je prihvatio dogovor uz izdvojeno mišljenje oko stavke koja se odnosi na osudu ruske agresije na Ukrajinu.

BLIC:   Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

U dokumentu Europske unije je navedeno niz tačaka i provedbi, a neke od njih su:
Lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponavljaju svoju opredijeljenost za očuvanje i izgradnja mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te građani Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu sa Ustavom i Opštim okvirnim sporazumom za mir, poštivanje principa vladavine prava i sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvoj demokratskih institucija na svim nivoima vlasti/vlasti, principe i vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija i demokratska društva i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

“Naglašavaju važnost provedbe reformi koje unaprjeđuju evropske integracije BiH, odnosno 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije”, kaže se među ostalim.

“Poduzet će sve potrebne korake kako bi opći izbori bili učinkovito organizirani. Stranke će izbornu kampanju voditi pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju”, kaže se u saopćenju Evropskog vijeća.