Home » U Bosni i Hercegovini više od 600 osoba izgubilo život u minskim poljima
BiH

U Bosni i Hercegovini više od 600 osoba izgubilo život u minskim poljima

U Bosni i Hercegovini je u minskim poljima život izgubila 621 osoba a preko 1.100 je lakše ili teže povirijeđeno. Najčešći urok nesrećama je neopreznost građana koji u opasna područja zalaze radi sječe šume i lova.

Pored civila, u BiH je nastradao i veliki broj deminera koji su nesreće doživjeli tokom obavljanja deminerskih zadataka. Prema raspoloživim informacijama, život su izgubila 52 deminera a 70 ih je zadobilo teže ili lakše povrede.

Oblast sa velikim brojem minskih polja je Tuzlanski kanton od kojeg je tri posto površine pokriveno minskim poljima.

Prema zvaničnim informacijama 80 miliona kvadratnih metara je ubilježeno kao površina koja je pokrivena raznim neeksplodiranim sredstvima.

Prošle godine demineri su uradili proces uklanjanja ubojnih sredstava na površini od oko 3 miliona kvadratnih metara i uklonili oko pet hiljada različitih eksplozivnih sredstava.

Skoro sve civilne nesreće se dešavaju najčešće u jasno označenim zonama i posljedica su nepoštivanja upozorenja i svjesno zalaćenje u opasne zone. Kako duže vrijeme “rade” na istom reonu pogrešno steknu uvjerenje da mjesto nije opasno, što se pokazalo kao pogubno u dosta slučajeva.

Jedan od posebno važnih zadataka je raditi na edukaciji djece i blagovremeno ih obučiti kako da prepoznaju opasna mjesta i kako da reaguju kad ih uoče.