Home » Turistička zajednica KS predstavila prvi pametni reciklomat u BiH
Biznis

Turistička zajednica KS predstavila prvi pametni reciklomat u BiH

Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila je danas prvi pametni reciklomat koji je postavljen u gradskoj jezgri, ispred Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Pametni reciklomati će, kako je rekao predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda, doprinijeti razvijanju svijesti svih građana, turista o ekologiji. Radi se o jedinstvenom projektu koji je prvi put predstavljen u BiH i prati trendove evropskih i svjetskih gradova.

Partneri Turističke zajednice u prvoj fazi realizacije ovog projekta su Sarajevo Film Festival i Udruženje Pomozi.ba, a saradnja će biti ostvarena i sa KJKP Rad, KJKP Park, Sarajevo City Centar i Grand Centar Ilidža. Turistička zajednica Kantona Sarajevo je pozivala i ostale društveno odgovorne kompanije iz javnog i privatnog sektora koji su spremni za iskorak u podizanju ekološke svijesti, očuvanju i zaštiti životne sredine da budu dio ovog projekta.

BLIC:   Bičakčić: Ambicije članova CIGRE su da osmisle i postave kompletan tranzicijski proces u svijetu

– Cilj Turističke zajednice za vrijeme SFF, koji traje još dva dana, jeste da skupimo deset hiljada boca i da budemo incijatori u ovom projektu. Nakon toga, nastavljamo u saradnji sa svojim partnerima u obezbjeđivanju dodatnih pogodnosti – dodao je Magoda.

Turistička zajednica KS je pozvala građane i turiste da aktivno učestvuju u recikliranju otpada u cilju poboljštanja čistoće grada, te daju doprinost u humanitarnim akcijama, ali i ostvare pogodnosti pri korištenju usluga partnera ovog projekta.

Reciklomati, kako je rekao menadžer projekta “Reciklomati u BiH” Medaris Šunj, posjeduju softver koji prepoznaje različite vrste ambalaže i to PET, staklenu i aluminijsku ambalažu.