Home » Tuka: Očekivao sam bolje rezultate, ali oprezno i strpljivo mogu do finala u Minhenu
Sport

Tuka: Očekivao sam bolje rezultate, ali oprezno i strpljivo mogu do finala u Minhenu

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka po sopstvenom priznanju nije u najboljoj formi pred nastup na Evropskom prvenstvu u Minhenu, ali ističe kako će mu osnovni cilj i ovog puta biti plasman u finale.

Tuka će na put u Minhen krenuti u utorak, 16. augusta, jer ga nastup u kvalifikacijama na 800 metara, u kojima će nastupiti i Abedin Mujezinović, očekuje u četvrta (10.10 sati). Polufinala su dan kasnije u 20.27 sati, a finale je na program posljednjeg dana dana EP-a, u nedjelju, 21. augusta u 19.40.

– Sve u svemu ovog ću puta morati imati malo drugačiji pristup nego do sada na velikim takmičenjima. Moram ući s velikim oprezom i biti strpljiv da prođem kvalifikacije i polufinale. U ovom trenutku nemam u nogama vrijeme 1:43.00, kao što sam pred ranija takmičenja, a s kojim sam bio siguran sve do finala.

I ovog puta u dva dana imamo dvije trke pa, prije finala, slijedi dan pauze, ali ću već u polufinalu morati trčati kao da je i finale – svjestan je svog trenutnog stanja Tuka. Kako bi se što bolje spremio za napore koji ga očekuju u Minhenu, proteklu je subotu nastupio na trci Dijamantne lige u Poljskoj, a u utorak već na mitingu u Mađarskoj. Plasmani, ali ni ostvarena vremena nisu na nivou njegovog kvaliteta i potencijala, ali je ohrabrujuće da je vrijeme iz druge trke (1:46.77) za skoro punu sekundu bolje nego od trke u subotu (1:47.76).

Bile su to ujedno i prve njegove trke nakon 5. jula i nastupa na mitingu u Barceloni, gdje je trčao 1:47.19 te je odlučio propustiti Svjetsko prvenstvo u američkom Eugenu (Oregon). Najbrže je ove sezone trčao u italijanskom Grosetu, 22. maja, kada je istu dionicu istrčao za 1:46.15. Na pitanje da li “kočnice mogu popustiti” upravo u Minhenu, odgovara kako se nikada ne zna.

– Činjenica je da sam zdrav, da se dobro osjećam i da dobro treniram. Sve je super, osim rezultata ove sezone. Zadovoljan sam treninzima – radio sam jako i naporno, a u šta se uvjerio te je baš to isticao i prilikom nedavnog boravka u BiH trener Gianni Ghidini.

Međutim, činjenica je da sam i sam očekivao bolje rezultate. Da li se šta poremetilo pa krenulo u drugom smjeru nakon što sam u junu imao dva-tri dana groznicu, stvarno ne znam. Međutim, kažem, strpljivo i oprezno idem do finala – kaže Tuka. Napominje kako je na trci u mađarskom Sekešfehervaru, gdje je bio šesti, bilo guranja na stazi, a da je on trku završio s “probušenom lijevom sprintericom”. Neko mu je, podvlači, u gužvi stao na nogu.

Tuka je, s 1.254 boda, trenutno na 10. mjestu na listi najboljih evropskih srednjeprugaša na 800 metara. Najuspješniji su ove sezone Francuzi Benjamin Robert s 1.330 i Gabriel Tual s 1.326 te Britanac Elliot Giles s 1.325 bodova.

Međutim, to ne mora značiti ništa, jer je Tukin najbolji rezultat 1:42.51, od 17. jula 2015. godine iz Monaka. Prošle je godine, u finalu Olimpijskih igara u Tokiju, trčao 1:45.98, ali je najveće uspjehe ostvario na svjetskim prvenstvima- 2015. godine bio je treći i bronzini u Pekingu (1:46.30), a 2019. godine u katarskom glavnom gradu Dohi osvojio je drugo mjesto i srebrenu medalju s vremenom 1:43.47.

Na evropskim prvenstvima na otvorenom najbolji mu je plasman četvrto mjesto iz Amsterdama iz 2016. godine (1:45.74), dok je 2014. godine u Cirihu bio šesti, s vremenom 1:46.12.