Home » Teqball – spoj nogometa, tenisa i stolnog tenisa
Sport

Teqball – spoj nogometa, tenisa i stolnog tenisa

Teqball je sport koji je prvi puta nastao u Mađarskoj 2012. godine. Osmislili su ga bivši igrač fudbala Gábora Borsányija, Györgyja Gattyána i informatičar Viktora Huszára. Ovaj sport je spoj nogometa, tenisa i stolnog tenisa.

Širom svijeta je postao veoma popularan i igra se u 120 zemalja. Teqball sport se igra u paru ili sa četiri igrača. Stol za igranje ovog sporta je sličan stolu za stolni tenis samo je ploča zakrivljena. Lopta se udara nogom ili glavom osim ruku i šaka. Igra se fudbalskom loptom.

Postoje i pravila ove igre. Igrači mijenjaju strane svaki set. Onaj ko je bolji u tri seta je pobjednik . Svaki set se igra do 12 poena. Prilikom igranja svaki igrač mora dodirnuti loptu.

BLIC:   Upravni odbor FK Sloboda podnio ostavku

Teqball uključen u Europske igre 2023.

2019. godine priznat je službeno od Udruga nacionalnih olimpijskih odbora Afrike (ANOCA), a također i godinu dana ranije od Olimpijskog odbora Azije. 2020. godine dobija članstvo u Globalnoj asocijaciji mađunarodnih sportskih asocijacija. Prvi puta ovaj sport će biti uključen u Europske igre 2023. godine.

U Budimpešti 2014. godine je osnovana tvrka pod nazivom Teqball koja je razvila ovaj sport. U budućnosti planiraju razviti niz tehnika i igara koje će biti povezane sa Teq igrom. Ovaj sport mogu igrati i osobe sa invaliditetom.

Ambasador ovog sporta je bivši brazilski sportista Ronaldinho. Postoji i ženski tim koji se zove Bella Teq, a osnovan je 2020. godine od strane Nancy Avesyan, Margaret Osmundson i Carolyn Greco u Kaliforniji.

Tags