Home » Tajvan razmatra plan evakuacije kulturnih artefakata u slučaju kineske invazije
Svijet

Tajvan razmatra plan evakuacije kulturnih artefakata u slučaju kineske invazije

Muzeji u Tajvanu rade na planu spašavanja svojih najvažnijih zbirki u slučaju kineske invazije. Neki su čak započeli vježbe odgovora u slučaju rata.

U julu je tajvanski Nacionalni muzej palače u Taipeiju održao “ratnu vježbu odgovora” za obuku osoblja o tome šta učiniti u slučaju izbijanja rata.

Tajvansko zakonodavno tijelo traži od muzeja da uspostavi protokole još od mjeseca marta, nedugo nakon što je Rusija napala Ukrajinu, jer je agresija Moskve pobudila strah da Peking može izvršiti sličnu invaziju na Tajvan.

Direktorica muzeja Mi-Cha Wu rekla je da institucija sarađuje s nacionalnim sigurnosnim agencijama u Tajvanu kako bi pronašla sigurna mjesta za pohranjivanje svog blaga ako izbije rat, prenosi Deutsche Welle.

Nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu ranije ovog mjeseca, Kina je održala sedmodnevnu vojnu vježbu u vodama oko Tajvana.

BLIC:   Na sjeveru Kosova ubijen policajac

Muzej nije želio podijeliti pojedinosti o protokolima evakuacije s Deutsche Welle, nazivajući ih “strogo povjerljivima”. Američka televizija CNN izvijestila je da je vježba uključivala oko 90.000 komada među kolekcijom od 700.000 predmeta.

Patricia Huang, stručnjakinja za muzejske studije na Nacionalnom univerzitetu za obrazovanje u Taipeiju, rekla je da je bilo teško odrediti određena mjesta i metode za transport predmeta.

Većina muzeja u Tajvanu ima planove za hitne slučajeve koji pomažu muzejima u procjeni i upravljanju rizicima, kao što su požar, poplava ili teroristički napad, ali evakuacije u slučaju rata nisu bile prioritet, dodala je.

Huang je rekla da je prioritet za muzeje u slučaju izbijanja rata uvijek sigurnost zbirke i njihovog osoblja.