Home » Švedska tvrdi da Turska traži previše za prijavu za članstvo u NATO-u
Svijet

Švedska tvrdi da Turska traži previše za prijavu za članstvo u NATO-u

Švedska je uvjerena da će Turska odobriti njen zahtjev za članstvo u NATO vojnom savezu, ali ne može ispuniti sve uslove koje je Ankara postavila u zamjenu za podršku, rekao je u nedjelju švedski premijer.

– Turska potvrđuje da smo učinili ono što smo rekli da ćemo učiniti, ali također kažu da žele stvari koje im mi ne možemo ili ne želimo dati – rekao je premijer švedski Ulf Kristersson na konferenciji think thanka u Švedskoj, prenosi Reuters.

Finska i Švedska potpisale su sporazum s Turskom 2022. godine s ciljem prevladavanja primjedbi Ankare na njihovo članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

U maju su podnijeli zahtjev za pridruživanje NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali Turska se usprotivila i optužila zemlje za pružanje utočišta militantima, uključujući i zabranjenu Kurdistansku radničku stranku

BLIC:   Putin: Zapad riskira nuklearni rat ako NATO pošalje trupe u Ukrajinu

Jedan od problema bila je izručenje ljudi koje Turska smatra teroristima. Ankara je izrazila razočaranje odlukom vrhovnog švedskog suda krajem prošle godine da obustavi zahtjev za izručenje novinara s navodnim vezama s islamskim učenjakom Fetullahom Gulenom, kojeg Turska okrivljuje za pokušaj državnog udara.