Home » Stručnjaci tvrde da je bijeli šećer štetan – evo nekih zdravih zamjena
Magazin

Stručnjaci tvrde da je bijeli šećer štetan – evo nekih zdravih zamjena

S obzirom da je bijeli šećer jedan od najčešće korištenih dodataka u prehrani, stručnjaci upozoravaju kako je štetan za naše zdravlje. Svima nama je dobro poznato kako je bijeli šećer najmanje zdrav. Stoga doznajte koje se manje štetne alternative nude na tržištu i kako se mogu koristiti u prehrani.

Agava nektar

Agava je biljka iz porodice ljiljana. Donedavno se smatralo da je pripadnica porodice kaktusa zbog njenog izgleda. Agavina domovina je u Meksiku, a rasprostranjena je širom Evrope pa je danas možemo pronaći i kod nas. Agava nektar sadrži 50% više kalorija od bijelog šećera, ali je isto toliko i slađi pa se koristi u puno manjim količinama. Agavu nektar najbolje je koristiti kod pečenja.

Javorov sirup

Premda svi javori sadrže slatki sok, za dobivanje sirupa koriste se posebne vrste javorova drveta koje sadrže najviše šećera. Drveće se zareže na određenim mjestima i tako sok u kapima curi u posude. Kada se posude napune, sirup se kuha dok se ne dobije određena gustoća. Za razliku od onog koji se koristi za palačinke, pravi javorov sirup sadrži više mangana, riboflavina, cinka, magnezija, kalcija, i kalija. Upotrebljavamo ga za zobenu kašu, umake u salati, vaflima i sl.

Med

Med je prirodni proizvod kojeg medonosne pčele dobijaju preradom nektara. Proizvode ga kao hranu za dugi zimski period stotinama godina. Tokom sakupljanja pčele posjete oko 100 cvjetova. Boja, okus, aroma i tekstura meda ovise o cvjetnom nektaru iz kojeg je dobiven (kadulja, lipa, kesten, lipa, vrijesak, majčina dušica). Med je proizvod prirode, bogat glukozom, zbog čega je odličan izbor nakon vježbanja. Lako je probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju. Možete ga dodavati u kolače, napitke, kao dodatak salatama, marinadama, i sl.

Stevija

Biljka stevija, rodom iz Južne Amerike, vrlo je tražena širom svijeta zbog svoje ljekovitosti ali i slatkog okusa. Stevija je prirodni zaslađivač koji je slađi od bijelog šećera. Prema najnovijim istraživanjima smatra se da pomaže u sprečavanju nastanka raka, u liječenju bakterijskih bolesti probavnog sistema, u regulaciji prekomjerne tjelesne težine, visok krvni tlak, snižava razinu šečera u krvi i smanjuje anemiju.

Melasa

To je sirup slatki tamnosmeđe ili tamnozelene boje koji nastaje nakon kristalizacije u procesu proizvodnje šećera. Žlica melase sadrži 10% dnevne preporučene količine bakra, željeza, kalcija, magnezija i kalija. Njezin specifičan okus najbolje će odgovarati uz zapečena jela, kolače i sl.

Smeđi šećer

Dok je smeđa riža zdravija od bijele jer je nerafinirana, nije isti slučaj za smeđi šećer. Razlika između bijelog i smeđeg šećera je u tome da smeđi šećer u sebi ima melasu. Ona daja samo proizvodu bolji okus i boju. Također se treba koristiti u manjim količinama kao pojačivać okusa i dodatak kod pečenja i glazura.