Home » Stres – bolest modernog doba! Evo nekoliko metoda koji bi mogli pomoći!
Magazin

Stres – bolest modernog doba! Evo nekoliko metoda koji bi mogli pomoći!

Vaše tijelo je uznemireno i poručuje vam se da nešto nije u redu. Stres može uzrokovati poremećaje u endokrinom sustavu, potičući proizvodnju hormona koji smanjuju otpornost organizma, oštećuju srce i krvne žile te povećavaju osjetljivost na prehladu i druge bolesti.

Štetnom utjecaju izložena je i psiha. Stres potiće razdražljivost i bijes, izaziva izrazitu tjeskobu i gubitak koncentracije, a kod mnogih uzrkoju nesanicu, hroničnu mučninu, glavobolju i umor.

Tijelo se s vremena na vrijeme može nositi sa stresom: povremeni stres vas katkad može i stimulirati. No previše nije dobro ni za tijelo ni za duh. Srećom, čak i kad ne možemo promjeniti stresnu situaciju, možete kontrolirati način na koji se s njom nosite.

Stoga, ako čupate kosu, grizete nokte ili se brinete do iznemoglosti, iskušajte sljedeće metode kako biste vratili osjećaj smirenosti.

– Biljke i dodaci s umirujućim djelovanjem: Kamilica se zbog svojih lijekovitih svojstava cijeni još od vremena Grčke. Travari, liječnici i naturopati je preporučuju kao učinkovit lijek protiv stresa. Triput na dan popijte po jednu šolju čaja.

Uz lavandu i odoljen, možete upotrebljavati i za pripremu kupke koja će vam umiriti živce. Također možete koristiti razne aroma terapije, ulje za masažu i sl.

– Konzumirajte više vitamina C. U jendom istraživanju je kod osoba izloženom stresu, koje su na dan uzimale 1000mg vitamina C, zabilježen sporiji rast krvnog tlaka i brže uspostavljenje normalne razine hormona stresa nego kod ostalih.

– Usredočite se na opuštanje kroz meditaciju koja je klinički potvrđena metoda za sprečavanje stresa. U ugodnom položaju sjedite na nekom mirno i neometano mjesto. Sklopite oči. Pokušajte misliti na nešto lijepo, stvorite sebi sliku, no pazeći na pravilno disanje.

– Došli ste s posla umorni nakon lošeg dana. Nemojte odmah leći. Odlučite se za tuširanje koje će vam itekako pomoći da se opustite i na trenutak zaboravite na sve brige.

– Otiđite u šetnju ili se bavite nekom drugom aktivnošću, barem triput dnevno po 20 minuta. Vježbom se oslobađaju endorfini, tzv. hormoni sreće, koji poravljaju raspoloženje i samnjuju osjećaj tjeskobe.

– Ograničite konzumiranje alkohola, kofeina i šećera. Ako pušite prestanite. Štetne stavri sadržane u tim proizvodima pojačavaju rakciju na stres, znojenje dlanova, tjeskobu i razdražljivost.

– Bavite se nekim umirujućim hobijem kao što su: vrtlarenje, pletenje, slikanje, pisanje dnevnika, čitanje knjige ili neka druga omiljena razbibriga pomoći će vam se da odmorite od stresova koje donosi život.

Ne postoji zlatno pravilo nošenja sa stresom, ali postoji nekoliko načina koje možete isprobati i pronaći onu kombinaciju koja vama lično najviše odgovara.

Ponekad rješenje stresa je nadomak ruke ili vidimo u promjeni vanjskih faktora, promjeni posla, osoba u neposrednoj blizini, načina života i sl….