Home » Što se sve smije unijeti preko granice u šengenski prostor?
Svijet

Što se sve smije unijeti preko granice u šengenski prostor?

Nakon ulaska u šengenski prostor, u Hrvatsku iz Srbije, BiH, Crne Gore i ostalih zemalja koje nisu članice EU i Schengena i zemalja trećeg svijeta, ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode, ali smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvoda od jaja i meda, piše portal Dnevnik.hr

Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog podrijetla” kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do dva kilograma po osobi.

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda, tako jedna osoba može unijeti 20kg “svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva” ili jednu ribu po osobi.

Za biljne proizvode, što uključuje voće i povrće i rezano bilje, potreban je fitosanitarni certifikat o zdravlju bilja, kojim se potvrđuje da proizvod nije zaražen određenim nametnicima.

Nadalje, dozvoljeno je najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni, navodi Dnevnik.hr

Preko granice također možete unijeti četiri litre vina i 16 litara piva te sveukupno jednu od ovih kategorija: jednu litru jakog pića s više od 22 posto vol. alkohola (npr. votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 posto vol. alkohola ili dvije litre “pojačanog” vina (npr. sherry ili porto) ili pjenušavo vino.

BLIC:   Komitet ministara Vijeća Evrope razmatra provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava

Kod unosa duhana moguće je prenijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 g duhana (možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu).

Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku ili 430 eura po putniku koji putuje zrakom ili morem.

Uz gorivo koje se nalazi u vašem spremniku, možete nositi najviše 10 litara goriva u prijenosnom spremniku. Ovo se pravilo primjenjuje na sve vrste motornih vozila.

Ukoliko preko granice mislite nositi više od 10.000 eura u gotovini (ili u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama, uključujući valute koje više nisu u optjecaju, ali ih banke prihvaćaju za konverziju) morate ih prijaviti carinskim tijelima podnošenjem obrasca EU-a za prijavu gotovine. Ako to ne učinite ili je prijava neispravna ili nepotpuna, možete dobiti kaznu.

Preko granice bez ograničenja i prijave idu sve vrste kruha, kolača, keksa i termički obrađenih i trajnih pekarskih proizvoda. Mogu se prenijeti i čokolade i slatkiši, tjestenina i rezanci, također terminski obrađeni i bez mesnih proizvoda, kao i koncentrati juhe i poboljšivači okusa.

Carinska tijela na vanjskim granicama Schengena mogu provoditi pojedinačne provjere, kao i provjere prtljage i vozila. Carinska tijela intervenirat će i ako postoje sumnjivi proizvodi ili naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnosti, čak i ako je iznos ispod praga od 10.000 eura.