Home » Štampanje glasačkih listića za izbore počinje danas
BiH

Štampanje glasačkih listića za izbore počinje danas

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini, zakazane za 2. oktobar ove godine, počinje danas. Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović je kazao Feni da će CIK BiH danas, u ponedjeljak, 8. augusta, imati sjednicu i nekoliko aktivnosti koje su u vezi sa vremenskim planom i rokovima aktivnosti.

“Prije svega ćemo donijeti odluku o kompenzacijskim listama, o ovjeri kompenzacijskih lista. Zatim, po prvi puta, krećemo s jednom dvodnevnom obukom, kojom ćemo educirati posmatrače i osobe ovlaštene za podnošenje prigovora i žalbi iz političkih stranaka. To su oni koji su uposleni ili angažovani aktivisti političkih stranaka. Nudi im se CIK BiH da ih educira u tehničkom smislu, da se bolje pripreme za posmatranje izbornog procesa i svakako za podnošenje prigovora i žalbi”, naveo je Arnautović.

BLIC:   Ramo Isak: Ja sam najbogatiji čovjek u državi - Davcast by Oslobođenje

Najavio je da će CIK BiH u augustu imati još nekoliko aktivnosti u vezi sa edukacijom izbornih komisija i druge aktvnosti oko štampe glasačkih listića, otpreme i upućivanja glasačkih paketa za glasače van BiH, te će se pripremati za izbornu kampanju koja počinje početkom septembra.

Arnautović je pozvao sve učesnike izbornog procesa da se uzdrže od korištenja govora mržnje, da ni jednim svojim potezom, video-spotom, bilbordom, plakatom, radio-džinglom, svojim govorima na skupovima itd. ne koriste jezik mržnje.

“Naglašavam da će se CIK BiH, i u pogledu govora mržnje i u pogledu zloupotrebe javnih sredstava i resursa, strogo držati odredbi Izbornog zakona BiH“, naveo je on.