Home » Šta Bosnu i Hercegovinu očekuje na političkoj sceni u 2023. godini
BiH

Šta Bosnu i Hercegovinu očekuje na političkoj sceni u 2023. godini

Godina koja je iza nas ostavila je upečatljiv trag u politici Bosna i Hercegovine. Brojna previranja, izbori, blokade i izmjene su obilježile politiku prethodne godine.

Iako je turbulentan period iza nas, još uzbudljiviji i neizvjesniji period, sudeći prema trenutnim pokazateljima, slijedi nam u 2023. godini. Ovo su samo neka od događanja koja nas očekuju.

Formiranje vlade u Federaciji BiH i na državnom nivou

“Mislim da će se ispostaviti da nova državna vlada i vlada Federacija, ako se ista uopće uspostavi, nije osnovana na stabilnoj većini. Očekujem različite krize što se tiče osnovne operacije i jedne i druge. To naravano i podrazumjeva da su Dodik i Čović ostali upravo oni isti reakcionarni likovi kao što su bili i prije i da njihovi pokušaji da razbiju državu BiH će ostati glavni uzroci svih većih političkih dešavanja u društvu”, prokomentirao je za Klix.ba politolog Jasmin Mujanović.

Schmidt i njegova pozicija na političkoj sceni

Komentirao je i hoće li ustavni sud BiH oboriti barem dijelove izmijena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

“Očekujem da kad-tad Ustavni Sud će oboriti velike djelove Schmidtovog izbornog zakona i da će to onda naravno postati novi impetus za nove opstrukcije i blokade od strane HDZ-a”, smatra Mujanović.

Put BiH ka EU

Očekuje se realizacija 14 prioriteta, a to se posebno odnosi na borbu protiv korupcije i unaprijeđenje pravosuđa, dva ključna segmenta na putu BiH ka EU.

Nestabilan put ka NATO-u

Borjana Krišto kao zajednički kandidat koalicije za Vijeće ministara BiH najavila je u ekspozeu da BiH ide u NATO, a s druge strane RS i novi stari premijer RS Radovan Višković u svom ekspozeu je rekao da BiH neće u NATO i da BiH ostaje neutralna po tom pitanju u skladu s odlukama NSRS-a.

Odnosi HDZ-a i SNSD-a

Ostaje da vidimo kako će se dalje razvijati odnosi HDZ-a BiH s partnerom SNSD-om, budući da Krišto dolazi iz HDZ-a, a u prvom javnom nastupu propagira nešto s čime se SNSD ne slaže. Postavlja se pitanje, da li je to igra za javnost koja je dogovorena na sastancima Dragana Čovića i Milorada Dodika?

Formiranje Doma naroda Parlamenta BiH

Prema svemu sudeći, Dodik je dobio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Kako će se ovo odraziti na funkcionisanje najvažnije državne institucije, pokazat će se u narednom periodu.

Ministarska mjesta

U najavi najvažnijih političkih događanja nemoguće je ne spomenuti i raspodjelu ministarskih mjesta. Neki pozicije već su dogovorene, a neke su još na čekanju.

Nakon što su brojna zvučna, pa i ključna imena političke scene BiH se našle na američkoj crnoj listi, u predstojećem periodu nam preostaje da vidimo kako će i da li će Amerika sarađivati s ljudima koje je stavila na nju.

Projekti u BiH

Na nivou Vijeća ministara se mora odlučiti da li će se u BiH dati prilika srbijanskim projektima kao što su nova HE, Aerodrom u Trebinju. Dodik je to spominjao kao uvjet da ide u partnerstvo s Osmorkom

Budućnost Osmorke

Osmorkino pucanje iznutra nije nerealna priča u 2023. godini, jer se spominju dva kandidata za ministra vanjskih poslova, Sabina Ćudić i Dino Konaković. Također, posljednje saopćenje u kojem su NES i Stranka za BiH najavile izlazak iz procesa formiranja vlasti ukoliko Dodik ne prestane s udarima na državu, dodatno bi mogle zakomplikovati odnose.

Izvor: klix.ba