Home » Spriječeno uvođenje mjera za smanjenje cijena goriva
BiH

Spriječeno uvođenje mjera za smanjenje cijena goriva

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u Sarajevu spriječili su usvajanje mjere koje bi dovele do smanjenja cijena goriva u BiH.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti inicijativa kojom se trebalo zadužiti Vijeće ministara da donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza euro dizela, lož ulja i benzina. Kako je naveo, to bi imalo pozitivnu posljedicu u vidu smanjenja cijene goriva i općenito smanjenja negativnih efekata inflacije.

Sa četiri glasa protiv i tri suzdržana kako su glasali poslanici iz SNSD-a i njihovi partneri iz Kluba poslanika Srpski klub, ova inicijativa nije dobila podršku u prvom krugu glasanja.

Podršku iz istog razloga nije dobio ni prijedlog poslanika Borislava Borenovića (PDP) i Saše Magazinovića (SDP) da se razmatra Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama.

Borenović je izjavio danas u Sarajevu da je odbijanje SNSD-a da glasa za ukidanje akciza na gorivo na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nerazumno i bahato.

BLIC:   Jak vjetar odnio kazaljku sa sata Katedrale: Grad Sarajevo će platiti popravku

“Kolega Saša Magazinović iz SDP-a i ja smo ponovo tražili da se to učini po hitnoj proceduri kako bismo smanjili cijene goriva i nevjerovatno je da je SNSD jedina stranka koja je glasala protiv”, dodao je Borenović.

Precizirao je da bi time cijena litra goriva pala i do pola marke u vrijeme kada se ona primiče rekordnom iznosu od četiri KM.

Magazinović je naveo da oni koji odbijaju smanjiti akcize koriste argument da će povećati plate i penzije.

Naglasio je da su oni već od građana uzeli 300 miliona KM kroz akcize i sad pred izbore hoće da im vrate samo dio toga i to predstave kao svoju pomoć.