Home » Sportske discipline i fizičke aktivnosti za starije osobe
Sport

Sportske discipline i fizičke aktivnosti za starije osobe

Osobama starije dobi su neophodne fizičke aktivnosti kako za njihovo zdravlje tako i za sudjelovanje u društvenom životu. Fizičke aktivnosti čine njihovo tijelo pokretljivijim, kosti zdravije, stiću ravnotežu i koordinaciju, samopouzdanje, relaksaciju i zdravije mentalno zdravlje.

Svi se slažu da starije osobe moraju da se više uključuju u sportske aktivnosti koje će poboljšati njihov život. Te aktivnosti moraju biti prilagođene njihovoj životnoj dobi ili određenom zdravstvenom problemu.

Ponudit ćemo vam nekoliko savjeta za aktivnosti kojima se možete baviti.

Nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje je veoma dobra aktivnost za starije osobe jer hodanje nije naporno, koriste se štapovi kao pomagalo i ova aktivnost uključuje pokretanje cijelog tijela. Ovakve aktivnosti će usporiti starenje i smanjiti rizik od bolesti . Hodanjem pospješujete cirkulaciju cijelog tijela, sprečavate pretilnosti, jačate mišiće i kosti, relaksirate se od stresa i sl.

Fizičke aktivnosti: Plivanje

Plivanje je izvrsno za zdravlje starijih osoba, jer ono aktivira sve mišićne skupine a ima pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem. Ono također dobro utiče na raspoloženje i relaksaciju. Voda također hidratizira kožu i samim time doprinosi podmlađivanju.

BLIC:   Evo ko je donio odluku o Kodrinoj smjeni, a ovo su razlozi

Biciklizam

Biciklizam se preporučuje također starijoj populaciji. Pospješuje cirkulaciju krvi, koordinaciju mišića, disanje, omogučava vam da ostanete u formi i sl. Kako bi vam udobno bilo odaberite biciklo koje vama odgovara prema vašem tijelu.

Fizičke aktivnosti i yoga

Yoga kao posebna aktivnost je dizajnirana baš za stariju populaciju. Vježbe koje izvodite na časovima yoge su veoma opuštajuće i tako smanjuju anksioznost i depresiju. Ona potiče ravnotežu i stabilnost pojedinca, umanjuje bol i ukočenost mišića, pospješuje disajni i kardiovaskularni sistem.

Da biste ostali u dobroj formi moguće je u bilo kojoj dobi samo je potrebna dobra volja i poznavanje vlastitih granica. Ne postoji izgovor. Pozitivan učinak ćete osjetiti u veoma kratkom vremenu.