Home » Sportovi s reketom najbolji za dugovječnost, slijede plivanje i aerobik
Sport

Sportovi s reketom najbolji za dugovječnost, slijede plivanje i aerobik

Naučna recenzija iz 2015. godine pokazala je da su podaci o dugoročnom utjecaju treniranja određenih vrsta sportova na zdravlje vrlo ograničeni, ali jedna studija objavljena 2016. godine u časopisu British Journal of Sports Medicine dala je dokaze da je treniranje određenih sportova povezano sa smanjenim rizikom od smrti.

Procjenjuje se da je nedovoljna fizička aktivnost odgovorna za više od pet miliona smrti godišnje.

Kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, raka i ostalih kroničnih bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se odrasle osobe uključe u neku fizičku aktivnost najmanje 150 minuta sedmično.

S druge strane, novija istraživanja pokazuju da nije nevažno kojom se fizičkom aktivnošću bavimo.

Spomenuta recenzija iz 2015. godine prikupila je podatke o povoljnim učincima na zdravlje 26 sportova, a utvrđeno je da trčanje i nogomet poboljšavaju rad srca, disanje, metabolizam, ravnotežu i tjelesnu težinu. Nogomet, uz to, povoljno utječe i na razvoj mišića.

BLIC:   Reprezentacija BiH u taekwondou odbranila titulu prvaka Balkana

Podaci za ostale sportove bili su vrlo oskudni.

Drugom studijom analizirani su najčešći sportovi – aerobik, biciklizam, nogomet, sportovi s reketom, trčanje i plivanje, a uzorak je činilo 80.306 Britanaca.

Rezultati su bili sljedeći – sportovi s reketom umanjuju rizik za preuranjenu smrt za 47 posto, plivanje za 28 posto, aerobik za 27 posto a biciklizam za 15 posto.

Podaci dobijeni za nogomet (18 posto) i trčanje (13 posto) manje su pouzdani i istraživači ih ne mogu saopćiti na cijelu populaciju.

Prethodne studije pokazale su da kod Amerikanaca, Kineza i Danaca, trčanje umanjuje rizik za smrt za 27-40 posto, prenose mediji.