Home » Sportovi i sportske aktivnosti za osobe sa invaliditetom
Sport

Sportovi i sportske aktivnosti za osobe sa invaliditetom

Mnoge osobe nisu u mogućnosti baviti se redovnim sportskim aktivnostima. Razlog toga je određeno intelektualno ili tjelesno oštećenje koje ometa njihovo normalno učešće u konvencionalnim sportovima.

Zbog toga je pružena mogućnost osobama sa invaliditetom da se bave određenim sportovima i učestvuju u takmičenjima tako što je za njih prilagođen teren, propisi i pravila takmičenja.

Paraolimpijske igre su važan sportski događaj u kojem učestvuju takmičari sa različitim invaliditetima. Bavljenjem sportom ima veoma važan i pozitivan doprinos na zdravlje pojedinca. Osobe sa invaliditetom osim što upotpunjuju svoje vrijeme, druže se s drugim ljudima i tako razvijaju socijalizaciju, postaju ravnopravni u društvu jer se na njih gleda kao na sportaše, stiču samopouzdanje, postaju otporni i izdržljivi, jačaju mentalno zdravlje i sl.

Osobe sa invaliditetom prvo se bave nekim rekreativnim sportovima, a zatim prelaze na viši nivo za takmičarske sportove. I ove osobe kao i zdrave osobe moraju da ulože dosta napora, prolaze kroz razna odricanja, dosta moraju da vježbaju i treniraju, budu uključeni u razne sportske klubove i da daju sve od sebe kako bi postigli rezultate.

Sportske aktivnosti za osobe sa invaliditetom

Sportske igre za osobe sa invaliditetom podijeljene su na ljetne i zimske. Navest ćemo samo neke: atletika, plivanje, tenis, košarka, biciklizam, streljaštvo, nogomet, judo, boćanje, jahanje skijanje, biatlon, karling i dr.

BLIC:   Čelik raskinuo ugovor sa odbrambenim igračem zbog kršenja discipline

Atletika je postala veoma popularan sport. U njoj mogu učestvovati paraplegičari, slijepi ,osobe sa cerebralnom paralizom i osobe sa amputiranim udovima. Kao pomagala imaju invalidska kolica, proteze ili čak pomoć vodiča.

Plivanje je sport u koji se sve više uključuju osobe sa invaliditetom. To su skupine sa oštećenjima vida i tjelesnim invaliditetom. Mogu koristiti različite stilove: leđno, prsno, leptir i slobodni.

Biciklizmom se bave osobe slijepe, s cerebralnom paralizom, amputacije, motoričke problem i sl. Mogu učestvovati u cestovnom biciklizmu i biciklizmu na stazi. Za njih su posebno napravljena bicikla u zavisnosti od vrste invalidnosti.

Streljaštvo i streličarstvo je također sport za osobe sa sljepoćom. Postoje posebni mehanizmi u luku koji je prilagođen slijepima gdje odašilje lasersku zraku. Uređaj je spojen sa slušalicama gdje slijepog takmičara navodi na metu.

S razvojem društva razvila su se mnoga pomagala i tehnike koje sve više osobe sa invaliditetom uključuju u samo društvo pa tako i u sportske aktivnosti.