Home » Solarni paneli “Voćar“ firme iz Brčkog – Ulaganjem smanjili troškove
BiH

Solarni paneli “Voćar“ firme iz Brčkog – Ulaganjem smanjili troškove

Bosanskohercegovačka firma “Voćar” iz Brčko je osnovan 1989. godine kao kompanija porodice Musić. Ova firma već 30 godina uspješno proizvodi za domaće i inostrano tržište. U svojoj proizvodnji imaju 120 proizvoda koji su svrstani u 13 kategorija.

Najpoznatiji proizvodi ove firme su suha šljiva i šljiva u belgijskoj čokoladi. Pored ovih proizvoda proizvode oblatne, začine sa sušenim povrćem, šećer u kocki, kokos brašno, mlinski proizvodi (palenta, kukuruzno brašno, kakao u prahu, biber, paprika), flips od kukuruznog griza, prerada kikirikija, proizvodnja ekspandiranih aromatiziranih proizvoda, domaći keks i sl. Ovisno o potrebi proizvodnje broj zaposlenih je i do 120.

Za proizvodnju utroše velike količine energije. Da bi smanjili vlastite troškove ova firma je kroz projekat “EU4AGRI” izgradila solarnu elektranu najnovije generacije.

Na krovnim površinama skladišnih i proizvodnih objekata su postavljeni solarni paneli. Solarna elektrana zauzima 1000 metara kvadratnih i proizvodi 150 KW električne energije.

Ova firma je korisnik bespovratnih sredstava projekta Evropske unije “EU4AGRI”, za koji je novac osiguran iz fondova Evropske unije, “EU4AGRI”, četverogodišnja inicijativa, koja je započela 2020. godine a biće okončana 2024. godine.

BLIC:   SIPA uhapsila migranta sa Interpol potjernice, pet predato Službi za poslove sa strancima BiH

Cijeli projekat je koštao 163.000 KM, od čega su sredstva osigurana iz projekta “EU4AGRI” u iznosu 106.000 KM, a firma”Voćar” je obezbjedila 57.000 KM. Ovim projektom će se smanjenjiti zagađenost okoline ugljik dioksidom (CO2). Ova firma će zadovoljiti 65% ukupne potrebe za električnom energijom.

Zastupnik firme Musić istiće da njihovi proizvodi nastaju uz pomoć zelene energije i veoma su ponosni na svoj rad. Imaju još krovnih površina koje ispunjavaju uslove za montažu još solarnih panela i spremni su ostvariti 100% energetsku neovisnost.

Slogan ove firme je “Za bolji okus života!” Također svi proizvodi ispunjavaju uslove Halal standarda kvalitete. Kako kažu vrlo je važno da svojim potrošačima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta možemo ponuditi Halal proizvode. To su proizvodi koji imaju status najzdravije hrane jer u njoj nema ništa što je štetno po ljudski organizam ukoliko se konzumira u normalnim količinama.