Home » Šok u Italiji: Presušuje i čuveno jezero Garda koje je najdublje u zemlji
Svijet

Šok u Italiji: Presušuje i čuveno jezero Garda koje je najdublje u zemlji

Jezero Garda, koje je najdublje u Italiji, presušuje, što je mnoge vrlo neugodno iznenadilo. Presušivanje je posebno primjetno onima koji su ranije posjećivali ovo jezero.

Razina vodostaja ovog jezera je rekordno niska, a zbog čega je sada moguće vidjeti podvodne stijene. Temperatura vode u jezeru skoro je jednaka temperaturi vode na Karibima.

Turisti su poručili da su šokirani onim što su zatekli, znajući u kakvom stanju je jezero bilo ranije. Rekordno nizak vodostaj ovog jezera je i posljedica toga što je dopušteno da se njegova voda preusmjeri u obližnje rijeke koje su značajne za poljoprivrednike. Ovakva odluka je uslijedila zbog malih količina kiše. Osim toga, smanjena su novčana sredstva za zaštitu jezera koje je turistička atrakcija.

BLIC:   Borrell: Stabilnost Zapadnog Balkana je od vitalnog značaja za EU

Sjever Italije je pogođen sušom, a što je posljedica klimatskih promjena. Rijeka Po, koja je najduža rijeka u ovoj državi, je u pojedinim dijelovima korita presušila.

To je utjecalo na svakodnevnicu onih koji žive u spomenutom dijelu zemlje, pa i na poljoprivrednike. Po je vrlo bitan za proizvodnju hrane, tj. za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Poljoprivrednici imaju gubitke od nekoliko milijardi eura.

Italija nije jedina evropska država koja je pogođena sušom, a koja se smatra najgorom u posljednjih čak 500 godina. Suša je pogodila i Portugal, Španiju, Francusku, Njemačku, Nizozemsku i Veliku Britaniju. Postoji mogućnost da se suša proširi na 47 posto Starog kontinenta, prenosi Euronews.

Izvor: Klix