Home » Slijede paklene vrućine, moguće temperature i do 42 stepena
BiH

Slijede paklene vrućine, moguće temperature i do 42 stepena

Predah od nesnosnih vrućina, kako su to i najavili meteorolozi, neće dugo potrajati, piše portal avaz.ba. Iako su ovih dana temperaturne vrijednosti u mnogim dijelovima BiH niže od prosječnih za ovo doba godine, a uz naglu promjenu vremena su ponegdje, poput Mostara, zabilježeni svojevrsni temperaturni šokovi, temperature zraka će od sredine sedmice, praktično, naglo porasti.

To će, sve je izglednije, biti uvertira u novi toplotni val. Prema srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) koju je izradio Dženan Zulum, do četvrtka će prevladavati malo do umjereno oblačno i pretežno sunčano vrijeme.

– Većini stanovništva do sredine sedmice bit će ugodno i ne odviše vruće. U većini krajeva Bosne i Hercegovine oko prosjeka za ovo doba godine – naveo je Zulum.

Međutim, od četvrtka će doći do povećanja temperature zraka.

– Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 13 do 19 stepeni u Bosni, na jugu zemlje do 23. Najviše dnevne temperature između 23 i 29 stepeni, na jugu zemlje do 33 stepena. U drugom dijelu sedmice temperature će biti u rasponu od 31 do 36 u Bosni i do 38 stepeni u Hercegovini – kazali su iz FHMZ.

I meteorolog Nedim Sladić rekao je da nas očekuje prava vrelina, s mogućnošću da temperatura zraka u nedjelju bude i 40 stepeni.

– Vjerovatno će zapad Evrope biti ublažen narednih dana, ali su izgledi za oko 40 stepeni i dalje tamo ogromni, pogotovo za Francusku. Veliku Britaniju još nikad nisam vidio u izotermi od 40 stepeni i vjerovatno je da bi ona bila ipak bliže maksimalnima do 35, što je i dalje za njih puno. Kako god, vrućine zahvataju skoro cijeli kontinent – naveo je Sladić na društvenim mrežama.

Kako je istakao, na sjeveru i jugu zemlje moglo bi idućeg vikenda biti i 42 stepena, a, okvirno, temperature će se kretati između 35 i 40 stepeni.

Prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, i naredna sedmica, od 18. jula bit će u znaku pravog ljetnog vremena i natprosječno visokih temperatura, u Hercegovini i do 40 stepeni.